söndag 26 november 2017

Kvinnlig biskop

Vi bevakar lediga lägenheter från hyresvärdarna i din stad. Hos oss ser du kontaktuppgifter till hyresvärdar med lediga lägenheter i ditt område. Hon blev den första kvinnliga biskopen i Sverige.


I vintras fick en präst lämna sin post inom Göteborgs stift efter att han i en skrivelse motsatt sig kvinnliga biskopar. Biskop Susanne Rappman, som annars sitter som ordförande i Domkapitlet, hade anmält jäv i frågan och var inte delaktigt i beslutet – som kommer att överklagas av den berörda prästen. Biskop Dositej av Skandinavien och Storbritannien.

Om man säger: Nej, jag erkänner inte biskopen , då har man sagt nej till den ordningen, säger Karin Burstrand från Domkapitlet till GP. Orientaliska biskopar i Sverige Biskopar i Syrisk-ortodoxa kyrkan. Biskopen hade tänkt kalla till en gemensam presskonferens för alla, men det går inte, säger stiftets pressekretare Daniel Bramsell.


Var och en vill ha sin vinkel. Och biskopen får ställa upp. Hon borde vara van vid media vid det här laget, inte minst efter att hon efterträdde KG Hammar och blev landets första kvinnliga biskop.


Men motståndet levde kvar länge. Beslutet föregicks av starkt.

Frågan är fortfarande kontroversiell, trots att nära hälften av de svenska prästerna i dag är kvinnor. Så var det när avgående Lars Eckerdal blev biskop i Göteborg för tolv år sedan. Tvåan i biskopsvalet då, Eckerdal, fick regeringens gehör medan segraren i valet Bengt Holmberg, i dag professor i Lun petades undan.


Att Holmberg då hade förklarat att han inte kunde tänka sig att viga kvinnliga präster kan ha legat honom i fatet. Därmed blir 52-åriga Susanne Rappmann den första kvinnliga biskopen i Göteborgs stift, där motståndet mot kvinnliga präster varit ovanligt starkt. Hon vigs till ämbetet i mars nästa år, då Per Eckerdal går i pension. Jag är humanist och ateist, så helst så skulle det inte finnas någon biskop alls. Men om man nu är kvinnlig biskop så är man en röra av motsägningar för det ska inte finnas kvinnliga präster eller biskopar.


Men jag antar att de får stå till ansvar inför gud. Eller som en av reformens tillskyndare skrev ”Vi äro dock inte främst könsvarelser utan födda till medborgare i Guds rike. Det var inte bara glada miner när Susanne Rappman för ett år sedan valdes till Göteborgs stifts första kvinnliga biskop. En präst klagade på valet i. Fyra år efter att hon var kyrkoherde i Värö-Stråvalla blir Susanne Rappmann Göteborgs stifts första kvinnliga biskop.


Hon har glada minnen från de. Under onsdagen valdes Susanne Rappmann till biskop i Göteborgs stift. Hon blir därmed den första kvinnliga biskopen i stiftet. Ingen kvinnlig biskop – ännu.


Lisa Enckells valvaka i Helsingfors.

Sveriges första kvinnliga biskop lägger ner sin stav - Kristianstadsblade. Antje Jackelén fick en majoritet av. Första kvinnliga biskopen i Luleå. Luleå stift har för första gången röstat fram en kvinnlig biskop.


Nyström vann överlägset över tvåan Anders Göranzon, skriver lokala medier. Jag är glad och tacksam och omtumlad av det stora förtroendet, säger hon till SVT Norrbotten. Svenska kyrkan får sin första kvinnliga ärkebiskop.


Den öppet homosexuella biskopen Eva Brunne (S), 6 ska nu skilja sig från sin år yngre hustru, meddelar Stockholms stift i ett pressmeddelande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg