måndag 13 november 2017

Bodelning sambo fastighet beräkning

I en bodelning mellan sambos ska ni ta upp bostadsrätten till skiftesvärdet och sedan dela detta värde mellan er. Skiftesvärdet är värdet på bostadsrätten efter avdrag för latent kapitalvinstskatt. Jag ska nedan förklara hur ni beräknar skiftesvärdet.


Om vi antar att er gemensamma bostad utgör samboegendom och således skall ingå i bodelningen är den sambo som behåller bostaden skyldig att ersätta den andre sambon så att en likadelning av samboegendomen kommer till stånd rent värdemässigt. Efter bodelningen är klar kommer du inte ha något mer anspråk på fastigheten eftersom du redan sålt den genom bodelningen.

Om ni har kommit överens om ett värde på fastigheten på miljoner kronor, kan du redan där se om värdet innebär en vinst eller förlust i förhållande till vilket pris ni köpte fastigheten för. När ni vill överlåta en fastighet mellan er under äktenskapet är en bodelning det vanligaste tillvägagångssättet. Banken vill förmodligen ha ett bodelningsavtal där det framgår att du har tagit över huset vid bodelningen och att det numera endast är du som kommer att bo där och äga huset.


Lösa ut din ex- sambo ur huset Du skriver att du ska bo kvar i huset och köpa ut din ex- sambo. Du tar då över huset genom bodelning och inte genom försäljning. Sambolagen reglerar rätten till bodelning av samboegendom, dvs sambornas gemensamma bostad och bohag.


När man tillskiftas en fastighet i en bodelning så ska någon beskattning inte ske.

Den som övertar fastigheten kommer däremot bli belastad för skatten när denne säljer fastigheten. Ni ska därför räkna ut nettovärdet av fastigheten. Beräkningen går till enligt följande.


Vid bodelningen skall först sambornas andelar i samboegendomen beräknas. Vid beräkningen av sambornas andelar i samboegendomen skall från vad en sambo äger av egendomen så mycket avräknas att det täcker de skulder som den sambon hade när samboförhållandet upphörde. Då räcker det med att subtrahera lån, skatt på uppskovsbelopp och fiktiv mäklaravgift för att få fram fastighetens nettovärde. Det är till nettovärde man vid bodelning brukar köpas ut ur fastighet. Om du äger halva fastigheten blir det halva nettovärdet du ska köpas ut me förutsatt att fastigheten är giftorättsgods.


Om sambor äger fastigheter. Det betyder att den som bor kvar ska betala hela den kapitalvinst som uppstår vid en senare. När man deklarerar en försäljning av en bostad eller fastighet måste man alltid ange ett inköpspris.


Om man inte hittar inköpspriset. Kontakta lantmäteriet om du söker inköpspris för fastigheter. Vid avyttring av en ersättningsbostad ska uppskovsbeloppet normalt återföras till beskattning. Vid övergång genom bodelning vid upphörande av ett samboförhållande ska avyttring dock inte anses ha skett.


Bodelningen medför ingen skattskuld för dig.

Din sambo ska överta ditt uppskovsbelopp. I bodelningen kan en fastighet ingå. För att värdera en bostad ska man utgå från fastighetens marknadsvärde.


Kan man inte komma överens om detta får man anlita en mäklare eller värderingsman. Inte heller om bodelningen görs i samband med makas, makes eller sambos död. Detta innebär att om ersättningsbostaden överförs till den andra makan eller maken genom bodelning inom äktenskapet, så ska uppskovsbeloppet beskattas hos överlåtaren (den som ger). Med denna bodelning förklarar vi oss till alla delar nöjda och vi har härefter inte några kvarstående anspråk gentemot varandra.


Nej, det är ingen skillnad. Du kan inte överta huset genom bodelning utan att köpa ut den andre partern. Vid en bodelning så har ni ju lika stor rätt till huset och då ska ju den andra parten bli kompenserad för sin del.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg