onsdag 12 juli 2017

Tomas tranströmer storm analys

Shoppa varumärket till kampanjpris idag! Här är några av hans dikter. Plötsligt möter vandraren här den gamla jätteeken, lik en förstenad älg med milsvid krona framför septemberhavets svartgröna fästning. Det är i den tid när rönnbärs-klasar mognar. Denna stund av frihet och lätthet har maximalupplevelsens kännetecken, skriver Kjell Espmark.


Tomas Tranströmer ’s reputation rests primarily on his poetry.

Epifanin, menar han, löser upp gränsen till omgivningen och gör denna delaktig. Med verklighet avser jag deras trohet mot den konkreta situation som varit deras upphov och inspirationskälla. Dessa båda komponenter finns närvarande i allt vad Tranströmer skrivit. I korta minnesfragment berättar han om sin kärlek till museer och bibliotek, om folkskolan, kriget och realskolan, om ungdomens våndor och om gymnasiet, då han började finna vägen till sitt skrivande. Den som vet får upplysa mig.


Plötsligt får man syn på något som aldrig tidigare varit i världen, det är ingen bild och det är inte kunskap – det är, i ordets mest bokstavliga mening, skapande. Något nytt träder fram i det verkliga, vidgar tanken, säger: det ryms mer. Jag har sedan genom åren läst honom, om än inte med samma intensitet som till exempel Werner Aspenström eller Folke Isaksson eller Petter Bergman.

THE POETRY OF TOMAS TRANSTROMER. Ken Worpole The Swedish landscape is rather more austere than the richly flowered and variegated landscape to be found in most parts of Britain, where chalk, limestone and other, softer, rocks allow a greater profusion of topographical shapes and plant varieties to flourish. Själv har jag läst upp den ett antal gånger på skolavslutningar. I analysen av hur motivet tid framställs i Tranströmers poesi har denna studie begränsat materialet till tre av hans tidiga diktsamlingar: dikter, Hemligheter på vägen och Klanger och spår. Hans dikter är ägnade att synliggöra det stora okända så att människan kan vakna upp till sitt uppdrag – att vara där hon är.


Miljöerna, diktens tema och symbolik diskuteras med hjälp av citat från dikten. Här kommer ett samtal med nobelpristagaren, exklusivt för Livslärd-bloggen, en kort tid innan han fick en stroke och långt förlorade talförmågan. Många nutida tonsättare har inspirerats av Tranströmers poesi och tonsatt hans texter. The poem is vivid in its description of a town during the nighttime hours.


The narrator cannot sleep, so he drives through the village. He ponders the inhabitants of the peaceful village. Men det är mycket lite vi får veta om privatlivet. Ett diktarporträtt kallar Bergsten hellre sin bok där han väljer att skriva om Tranströmers värld sådan den framträder i poesin. En värdig och läsvärd pristagare som vi alla gläds med.


Tranströmers dikter är skenbart enkla, har flera betydelseplan och kan därför läsas med behållning av de flesta. Lund i mitten av 80-talet – febriga studier i litteraturvetenskap. Som bekant är Tranströmer en passionerad pianist.


På scenen framträdde huvudrollsinnehavaren, läraren, obarmhärtigt granskad.

Det kan bero på att ljudet innehöll t. Svarta stammar med lavarnas askgrå skäggstubb. Gläntan är omsluten av en skog som kväver sig själv. Man har sett så mycket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg