måndag 31 juli 2017

Sockerberoende abstinens

Bota ditt sockerberoende på min. Hur vet om man är sockerberoende ? Det finns ett antal kriterier som brukar användas inom psykologin för att definiera ett beroende. Döljer du för andra hur mycket socker du konsumerar?


Får du abstinens när du slutar med socker?

Tar sockret upp mycket av dina tankar? Jag är sockerberoende och det är inte roligt. De tre första dagarna är värst, sedan blev det bättre efter ca tre veckor. För vissa människor är socker mycket farligt och för andra inte fullt så farligt. Stora mängder är inte nyttigt för någon, men många kan nyttja sötsaker måttligt utan negativa konsekvenser.


Detta är viktigt att inse. Som vi sa tidigare orsakar socker abstinens , precis som andra droger.

Det frigör en större mängd dopamin än vanligt och det gör att vi behöver en större mängd dopamin varje gång för att få samma effekt. Vi rekommenderar att du läser: Hur en promenad hjälper hjärnan. Vad vinner man på att sluta äta socker? Vad det beror på vet vi inte. Alla människor har en unik biokemi och alla reagerar olika på socker.


Precis som alkohol påverkar socker kroppens signalsubstanser som gör att vi mår bra och känner oss trygga. För en sockerberoende blir den effekten extra stark men klingar också av snabbare vilket skapar en abstinens. Försöker vi sluta kommer abstinensen som ett brev på posten. Här är sju vanliga fällor som kan göra livet extra surt för dig när du skär ner på sockret – och tips på hur du kan överlista dem. Läs också: Testa dig själv – är du sockerberoende ? Så övervinner du de vanligaste biverkningarna när du sockerdetoxar: 1. Matberoende – och därmed också sockerberoende – har påvisats hos människa både genom förändrat beteende och förändrad kemi i kroppen.


Argument mot: En människa som upplever sig som sockerberoende vill sällan ha rent socker, utan socker i kombination med andra ingredienser som i exempelvis i bullar, läsk och godis. Hade stor viktuppgång, väldiga humörsvängningar, tänkte hela tiden på vad som skulle stoppas i munnen. När vi startade så hade hon väldiga abstinens första veckan,huvudvärk, frös illamående.

Sockerberoende – den kemiska (o)balansen. Oavsett vad man tror om det vetenskapliga är sockersuget ett stort och mycket konkret problem för många. Här är Anettes berättelse om hur hon har blivit fri från sitt sockerberoende. Läs här om hennes resa från sockerberoendet ! En stor del av ” abstinensen ” när man slutar med något som ger dom känslorna i det här fallet socker, är att man inte längre får den kicken. Se därför till att hitta nya njutningar som får dig och din kropp att må bra.


Det kan vara sköna långpromenader, träning, meditation, avslappnande bad etc. Om man gömmer, smyger och ljuger om sitt intag av sötsaker kan detta vara ett symptom på ett så kallat sockerberoende. Ett beroende bygger om belöningssystemet i hjärnan och får man inte drogen uppstår abstinens. Om behovet, söt-, sex-, mat-, drog-, spel- eller bloggsuget inte tillfredsställs uppstår abstinens. I lightprodukter ersätts fettet med socker eller sötningsmedel och de blir därför en fälla för den som är sockerkänslig.


Och du är inte misslyckad som inte kan äta lagom av socker och mjölstinn mat. Vissa hävdar att sockerberoende inte finns. Det är inte sant, bara för att de själva inte har de.


Fast många måste igenom en tuff tid av abstinens. Huvudvärk, yrsel, ångest, trötthet, sorg, panik… Här ger många upp och säger: ”Du det där med LCHF var inget för min kropp. Jag mår inte bra av detta”. Det skulle vara ett papper som sockerberoende kan vara genetisk.


En studie visade att den genetiska modifieringen till hormonet ghrelin, som styr din hunger, kan leda till en ökad önskan om socker och alkohol. Fenomenet är dock kontroversiellt och har inte officiell status som sjukdom. Ett så kallat sockerberoende bör inte jämställas med andra typer av klassiska beroenden så som alkohol, tobak eller narkotika.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg