måndag 31 juli 2017

Ansökan om allmän pension för dig som är bosatt i sverige

Allt om allmän pension i Sverige och hur de olika delarna fungerar! Bostadstillägg är ett skattefritt tillägg för dig som har låg pension. Du kan ha rätt till bostadstillägg om du bor i Sverige , är över år och tar ut hela din allmänna pension inklusive premiepension. Ansökan om allmän pension – om du är bosatt i Sverige.


Om du har kryssat i någon av ”utlandsrutorna” under punkt på första sidan, (eller webbansökan, som gäller nu när blankett bara ska användas i undantagsfall) måste du specificera här på andra sidan. Sjukersättning för dig som är bosatt utanför Sverige. Förvärvsarbete i annat land än Sverige. Har du arbetat i något annat land?


Får du sjukpenning från något annat land? Om du är medborgare i ett land utanför EU och har bott i Sverige utan avbrott i fem år kan du få ställning som varaktigt bosatt i Sverige. Ställning som varaktigt bosatt innebär att du har vissa rättigheter som en EU-medborgare har och att du har större möjligheter att arbeta, studera eller starta eget företag i ett annat EU-land.


Ansökan om allmän pension för dig som är bosatt i sverige

Migrationsverket är den myndighet som prövar ansökningar från personer som vill bosätta sig i Sverige , komma på besök, söka skydd undan förföljelse eller ha svenskt medborgarskap. Om Migrationsverket beviljar din ansökan om uppehållstillstånd kommer du att få ett uppehållstillståndskort som bevis för att du har rätt att vara i Sverige. På pensionsportalen minPension kan du som har tjänat in till pension i Sverige logga in och se hela din pension och göra pensionsprognoser.


Verksamheten drivs och finansieras till hälften av staten, till hälften av pensionsbolagen. Det gör minPension till en neutral och oberoende webbportal som är kostnadsfri för dig som användare. En persons folkbokföring är därmed inte avgörande för att han eller hon ska anses som bosatt i Sverige.


Ansökan om allmän pension för dig som är bosatt i sverige

Det skatterättsliga bosättningsbegreppet måste skiljas från det som gäller enligt folkbokföringslagstiftningen, då folkbokföringen inte är avgörande för om en person ska vara att anse som bosatt i Sverige. Om du är begränsat skattskyldig ska du betala särskild inkomstskatt för utomlands bosatta (SINK) på din pension. Utbetalaren gör avdrag för skatten innan pensionen betalas ut till dig. Om man är skattemässigt bosatt i Norge, är det Skatteetaten som gör avdrag för trygdeavgiften.


I dessa fall måste en person som fick sjukersättning omedelbart före den månad han eller hon fyllde år skicka in ansökan om allmän ålderspension. När personen är eller har varit bosatt utomlands. Orsaken är att i många av dessa fall saknar Pensionsmyndigheten ett komplett beslutsunderlag. I Sverige finns det olika typer av pensioner.


Här kan du läsa om den allmänna pensionen. De flesta som arbetar eller har arbetat i Sverige har även tjänstepension från sin arbetsgivare och en del har även ett eget sparande till pensionen. Allmänna pensionen är den statliga pension som Pensionsmyndigheten ansvarar för. Blanketter får du från Pensionsskyddscentralen, arbetspensionsanstalterna och FPA:s byråer. Alla som arbetat och bott i Sverige får allmän pension , som grundas på alla inkomster du betalar skatt för.


Det gäller även inkomster som exempelvis arbetslöshetsersättning, sjuk- och aktivitetsersättning och föräldrapenning. Varje år avsätts 1procent av din pensionsgrundande inkomst till den allmänna pensionen. För dig som söker yrkestrafiktillstånd för aktiebolag är det viktigt att ange vem eller vilka personer eller bolag som äger aktierna.


Transportstyrelsen påbörjar den fullständiga prövningen av ansökan först efter att uppgifter om aktieägare kommit in. I Tyskland måste du ha jobbat i minst fem år för att ha rätt till pension. Du kan ange aktieägare på ansökningsblanketten (sida två). Tom skulle alltså inte ha kunnat få ut någon pension om han bara hade arbetat i Tyskland. Den tyska pensionsmyndigheten var dock tvungen att lägga till de år som Tom arbetat i Portugal och betalar nu även ut pension för de fyra arbetsåren i Tyskland.


Om du inte uppfyller kraven för avdrag för pensionssparande finns en möjlighet till dispens för dig som huvudsakligen saknar pensionsrätt i anställningen. Det är Skatteverket i Nyköping som handlägger dessa ansökningar. Avgörande är om den arbetsgivare du varit anställd hos har avsatt kapital till de anställdas pensioner.


Ansökan om allmän pension för dig som är bosatt i sverige

Om arbetsgivaren har skrivit kollektivavtal sker avsättning automatiskt. Ofta är dessa avtal i nivå med kollektivavtalade motsvarigheter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg