fredag 7 juli 2017

Överlåtelse av hus vid skilsmässa

Bodelning av fastighet i samband med skilsmässa. Det brukliga är att den av er som vill och kan överta er gemensamma bostad får göra det i bodelningen då den görs i samband med äktenskapsskillnad. Den andra maken ska då givetvis kompenseras ekonomiskt för detta med en så kallad bodelningslikvid. Om det är så, kan vi istället skriva något så att allt står som det är idag, han står kvar på huset och halva lånet, jag betalar allt men vid försäljning tar jag hela vinsten och garanterar inbetalning av vinstskatt?


Tanken från din sida är alltså att du skall ge din halva av huset som gåva till din fru och att hon skall ta över din del av lånet.

När det gäller lånet, går det att flytta över detta, men det krävs att banken (eller varifrån lånet nu kommer) accepterar överflyttningen. Vid en bodelning så har ni ju lika stor rätt till huset och då ska ju den andra parten bli kompenserad för sin del. Om huset däremot inte är värt mer än det finns lån (alltså inget överskott), så går du till banken och ber att få ta över hela lånet. Det blir stämpelskatt endast om ersättningen (revers eller kontanter) är eller mer av det taxeringsvärde som gällde året före överlåtelsen. Bläddra till nästa sida nedan.


När ett barn övertar föräldrarnas hus är det därför oftast bäst att barnet betalar av förra årets taxeringsvärde. Vid försäljningen av det tidigare huset gjorde vi en vinst på 600′ kr – är min del helt borta nu, när vi plöjt ner i princip hela vinsten i det nya boendet? Vid ett gåvobrevs formulerande angavs av huset tillfalla min fru som enskild egendom.

Huset var sedan tidigare hennes på pappret, ett slags förtida arvuttag. Grejen är att jag vill ev köpa mig ett litet hus men måste först bli av med det andra. Fråga: Måste en jurist ta fram ett bodelningsavtal som gäller för oss eller kan man använda någon slags mall. Vägrar sälja huset vid skilsmässa , vad gör man? Om din sambo vägrar sälja lägenheten eller huset vid en separation så har du lagen på din sida att göra en tvångsförsäljning.


Enligt samäganderättslagen så kan du ansöka hos tingsrätten för att få till en försäljning via offentlig auktionsförfarande. Vid skilsmässa får den med störst behov av den gemensamma bostaden bo kvar. För att den som inte står på kontraktet ska få överta det krävs dock att det kan anses skäligt. Per kan alltså bo kvar om han har störst behov av lägenheten, exempelvis om han har svårare att skaffa annan bostad än Mia.


Vi pratade med advokat Stefan Häge vid Kriström Advokatbyrå om hur du bör reglera samägandet av ett hus vid giftermål, vad som händer vid en eventuell skilsmässa om ni inte reglerat samägandet och annat som är viktigt att tänka på vad gäller hus och bohag vid en skilsmässa. Jag och min fru ska skiljas. Hon kommer att bo kvar i huset och skall alltså lösa ut mig. Lånen på huset överstiger husets taxeringsvärde.


När jag pratat med Skatteverkets kundtjänst så säger de att jag ska deklarera min fiktiva försäljning på samma sätt som om vi hade sålt den till det värde vi kommit överens om. Detta gäller vid separation mellan gifta. Alla era tillgångar ska tas upp i bodelningsavtalet.

Undantaget är sådant som är enskild egendom genom äktenskapsföror villkor i testamente eller i gåvobrev. Ni listar, var och en för sig, er egendom och drar av eventuella skulder som är kopplade till den. Om bodelningen ska göras vid en skilsmässa är utgångspunkten vilka egendomar ni hade den dag som tingsrätten tog emot er ansökan om äktenskapsskillnad.


Vid arv eller gåva betalar man bara den där lilla fasta expeditionsavgiften, under förutsättning att mottagaren inte betalar något alls för att ta emot presenten. Det går INTE att utfästa optioner av något slag med rätt att i framtiden köpa eller sälja fastigheter (som man kan göra med exempelvis vissa börsaktier). Han menar att vid en försäljning skulle vi kunna få ut mycket mer för huset vid en budgivning, därför tycker han att vi ska utgå från vad han anser att vi skulle kunna få för huset om vi skulle sälja det. Det vi behöver komma överens om är att vi ska utgå ifrån marknadsvärdet och inte någon hypotetisk siffra som han tror att. Det finns en särskild treårsregel i samband med bodelning vid skilsmässa.


Den innebär att om den ena maken inom tre år innan ansökan om skilsmässa görs, har gett bort giftorättsgods eller använt det för att öka sin enskilda egendom, ska värdet av den egendomen räknas med i bodelningen. Vid bedömningen tar man till exempel hänsyn till vem som kommer ha vårdnaden av gemensamma barn eller makes möjlighet att skaffa annan bostad. Den maken som inte får bostaden ska bli kompenserad i form av annan egendom eller pengar, så att båda makarna får sin respektive andel. Glöm inte att ange ett av era personnummer som referens.


Använd meddelande- eller informationsfältet om du betalar via internet. Om du betalar från ett utländskt bankkonto ska du använda nedanstående kontouppgifter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg