fredag 7 juli 2017

Hiv i sverige 2016

Billigt Bilsemester till Sverige med halvpension. Boka ditt boende idag och spara pengar - Se våra erbjudanden här! Flertalet av dem som lever med hiv och står på effektiv behandling har omätbara virusnivåer i blodet.


Det gör risken för överföring minimal. Alla som känner till att de har hiv , i Sverige , har tillgång till effektiv behandling. Vi har länge sett ett behov för att kartlägga kunskapsbehoven inom äldreomsorgen och primärvården för att kunna ge bästa möjliga vård för äldre som lever med hiv.

Sedan dess har ytterligare elva studier genomförts. Syftet med studien är att följa befolkningens kunskap, attityder och sexualvanor relaterade till hiv. En studie om kunskap, attityder och förhållningssätt till hiv i befolkningen.


Denna rapport redovisar den första heltäckande svenska undersökningen om hur det kan vara att leva med hiv i Sverige idag. Rapporten syftar till att ge ny och uppdaterad kunskap om hur personer med hiv skattar sin livskvalitet relaterat till hälsoutfall, levnadsvanor och livsvillkor samt om skillnader mellan olika grupper. Av de 2rapporterade fallen var kvinnor och 1män.


För ett fall saknas uppgift om. Dessutom rapporterades betydligt färre fall av hivöverföring genom sex mellan män.

Mycket har hänt sedan hiv kom till Sverige och resten av världen. Det finns effektiva bromsmediciner och jag har många i min sociala krets som lever vanliga liv, fast med hiv. Här kan du läsa mer om hiv , hiv -behandling, överföringen av hiv och livet för personer som lever med hiv. Målet med denna information är att ditt bemötande av patienter inom hälso- och sjukvården, som ställer frågor om hiv eller som har. Så hiv -testar du dig.


FAKTA Finns det en risk för att du har hiv ska du testa dig. Det kan du göra gratis på exempelvis en vanlig vårdcentral. Vid ett hiv -test tar man ett blodprov.


Det finns även hemtester för hiv , inget av dessa är dock godkända i Sverige. HIV - Sverige är politiskt och religiöst obunden och arbetar med att förbättra levnadsvillkoren för personer som lever med hiv i Sverige. HIV - Sverige bedriver hivpolitisk påverkas- och opinionsarbete, informations och preventions kampanjer samt erbjuder juridisk rådgivning till personer som lever med hiv.


Av de som hade smittats utomlands var diagnosen redan känd hos fyra av fallen, alltså före ankomst till. Folkhälsomyndigheten fick igår ett regeringsuppdrag att se över vården och rättsväsendet avseende hiv vilket vi välkomnar. Barn med hiv i Sverige Barn och unga med hiv i Sverige är friska och kan leva ett liv med samma möjligheter och framtid som andra. Idag lever omkring 1barn och ungdomar med hiv i Sverige.


Majoriteten barn som lever med hiv har fått hivviruset från sin mamma under graviditeten, vid förlossningen eller under amningsperioden. Visste du att behandlingen av hiv i Sverige idag är så effektiv att den sänker virusnivån till praktiskt taget noll och gör att smittsam­heten blir mycket låg? Att leva med hiv idag är inte som igår.

Hiv idag är inte som igår. Vi arbetar med påverkas- och opinionsarbete, information och rådgivning. Risken att hiv överförs vid graviditet eller förlossning är mycket låg om behandling sätts in i god tid. Hur många lever med hiv i Sverige idag? Man beräknar att cirka miljoner människor bär på hiv.


Stick från en hiv -infekterad nål ger smittrisk om den hiv -infekterade har höga virusnivåer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg