torsdag 27 juli 2017

Separation sambo hyresrätt

Vi bevakar och visar utbudet av lediga lägenheter från kommunala och privata hyresvärdar. Vi uppdaterar dagligen utbudet av första- och andrahandskontrakt i ditt bostadsområde. Vi samlar alla hyresannonser - även de från privata hyresvärdar utan kö.


Vi hjälper före, under och efter flytten. Min sambo sedan år tillbaka vill separera och anser sig ha rätt att neka mig tillträde till hemmet, en hyresrätt som vi flyttade in i tillsammans i oktober förra året.

Hon står på kontraktet, men enligt sambolagen skall inte detta spela någon roll. Hon har tagit min hemnyckel och dessutom givit bort vår katt mot min vilja. MEN – den som har störst behov vid en separation kan ändå få överta bostaden om det är skäligt. Om paret inte har barn tillsammans krävs dock synnerliga skäl för att en sambo i undantagsfall ska få överta den andres lägenhet vid en separation.


Sambor, separation och hyresrätt. FRÅGA Hej, min dotter är sen ca:år sedan sambo , endast han står på kontraktet. Vi har här samlat information kring hur sambolagen fungerar när du bor i en hyresrätt.


Vi har valt att ta upp vanliga frågor och funderingar som brukar uppkomma vi en separation men även för dig som kanske funderar på att bli sambo.

Närmare om en sambos rätt att ta över en hyresrätt. I hyreslagstiftningen finns särskild reglering och egen rättspraxis när en sambo får ta över en hyresrätt från sin tidigare sambo. Detta regleras inte i kap. JB (hyreslagen) utan i § sambolagen.


Oftast gäller det om det finns barn, men även om det finns synnerliga skäl för ett övertagande. Vid en separation har en sambo rätt att begära bodelning. Det innebär i ert fall att din sambo har rätt till hälften av lägenheten om den är anskaffad för gemensam användning.


Din lägenhet är, som du beskriver det, inte anskaffad för gemensam användning och kan aldrig bli föremål för bodelning enligt sambolagen. Då ska den som behåller bostaden lösa ut den andre till halva nettomarknadsvärdet. Med sambo avses två ogifta personer som bor tillsammans i parförhållande och har ett gemensamt hushåll. Ett samboförhållande upphör när någon av samborna ingår äktenskap, avlider eller om samborna flyttar isär.


En sambo kan inte ta över en bostad hur som helst. För att sambolagen ska gälla för en bostad ska bostaden ägas gemensamt eller ha förvärvats för gemensamt bruk. Om en part äger en bostad innan samboskapet påbörjades kan den andra parten alltså inte hävda sig ha rätt till halva lägenheten vid en separation.


Hur ska min sambo göra för att ta över vår lägenhet? Kan sambo få överta hyreslägenheten? Vad betyder sambolagen?

Min flickvän och jag vill bli sambo i min lägenhet. Måste jag ha värdens tillstånd? Därmed gäller som vanligt att den som har mest behov av den har rätt till den vid separation , förutsatt att hyresvärden är villig att låta den personen få ett kontrakt.


Det kan verka märkligt att en sambo eller make som inte är medhyresgäst ska få en bättre rätt än en sambo eller make som är medhyresgäst. Bodelning – Kommer man inte överens om vem som skall ha vad så krävs en bodelning. Vill någon part ha bodelning krävs det att denna anmäler det senast ett år efter separationen. Bodelning för de som varit sambo (enligt sambolagen) innebär att allt som införskaffats för gemensam användning skall ingå i bodelningen.


Om du är sambo och någon av er begär en bodelning ska bostaden och sakerna ni har köpt till det gemensamma hushållet delas lika mellan er, såvida ni inte har ett samboavtal. Det är också viktigt att anmärka att den sambo som bäst behöver bostaden eller bohaget har rätt att få egendomen i avräkning på sin lott, eller om värdet är ringa utan avräkning. Att upprätta ett bodelningsavtal är viktigt vid skilsmässa.


Men vad många inte tänker på är att det, ur flera aspekter, är viktigt även för sambor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg