måndag 13 februari 2017

Särkullbarn regler

Särkullbarn regler

När det gäller särkullbarn finns det vissa särskilda regler. Till skillnad från gemensamma barn har särkullbarn alltid rätt att få ut minst sin laglott direkt då föräldern gått bort. Detta gäller gifta som har särkullbarn. Gifta par ärver i de flesta fall varandra eftersom efterlevande make eller maka ärver före gemensamma barn.


Undantaget är om det finns särkullbarn. Vid dödsfall görs i regel en bodelning där egendom (så kallat giftorättsgods) delas lika efter avdrag för skulder. Ej gemensamma barn, särkullbarn , har dock rätt, men inte skyldighet, att ta ut sin arvslott. Om särkullbarnet avstår sin rätt ska ett skriftligt intyg upprättas och bifogas bouppteckningen.


Efterlevande make har dock i sådana fall, eller då testamente finns, alltid rätt att behålla minst fyra prisbasbelopp. Det kan ställa till problem om det till exempel saknas tillräckligt med likvida medel för att lösa ut särkullbarnet. Den efterlevande maken eller makan kan kanske tvingas sälja sin bostad eller liknande. Har de inget testamente och du är enda särkullbarnet till din pappa så får du hela hans halva. Om han har valt att testamentera bort en del av arvet så har du alltid rätt till din laglott som är hälften av vad du annars skulle ha fått.


Det är bara om dödsboets behållning inte motsvarar mer än fyra prisbasbelopp som särkullbarnet måste vänta med att få ut hela eller delar av sitt arv till dess att också den efterlevande maken har dött. Det innebär att hans särkullbarn bara får ut hälften av sitt arv, det vill säga 1procent av husets värde och 1procent av banktillgångar och värdepapper. Ni kan också bestämma att hans särkullbarn ska få ut resten av sitt farsarv när du avlider.


I regel är efterlevande make, registrerad partner, sambo, arvingar och universella testamentstagare (personer som enligt ett testamente ska få hela eller en viss del av boet) delägare i dödsboet. Delägarna ska gemensamt förvalta den avlidnes egendom under boets utredning. De har rätt att få ut arvet från sin biologiska förälder direkt, även om styvföräldern fortfarande lever.


Särkullbarnet blir då efterarvinge precis som ett gemensamt barn. Om styvföräldern då inte har råd att lösa ut särkullbarnet innebär det stora ekonomiska bekymmer och kan tvinga den efterlevande styvföräldern att sälja hemmet. Och även om särkullbarnen kommer till bouppteckningen och får läsa testamentet som missgynnar dem är det inte säkert att de vet vad de ska göra. Det spelar ingen roll att vissa testamenten säger att efterlevande partner ska ha allt och särkullbarnet ingenting.


Om styvföräldern inte har råd att lösa ut särkullbarnet innebär det stora ekonomiska bekymmer och kan tvinga den efterlevande styvföräldern att sälja hemmet. I ditt fall skulle det alltså innebära att du skulle ärva era gemensamma barns arvslotter medan din makes särkullbarn har rätt att få ut sin del av arvet på en gång. Finns det andra tillgångar, än bostaden, att tillgå för att lösa ut särkullbarnet kan det innebära att du inte behöver sälja bostaden. När det finns särkullbarn , det vill säga barn som inte är gemensamma, finns det särskilda regler som är bra att känna till.


Viktigt att veta för sambor är att det i arvssammanhang inte är någon skillnad på om det finns särkullbarn eller gemensamma barn – sambor ärver aldrig varandra. Som regel har barn och deras efterkommande arvsrätt, liksom föräldrar om de överlever sitt barn. Arvsrätten kan också utvidgas till släktingar i sidole till syskon, syskonbarn, kusiner osv. En hustrus eventuella arvsrätt efter sin make har reglerats olika i olika samhällen och tider, jämför bl.


Tvärtemot vad många tror kan särkullbarn gå miste om hela arvet. Det räcker med några ord i testamentet. Därför gäller det att bevaka sina.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg