onsdag 8 februari 2017

Adhd behandling vuxna

Rätt diagnos och effektiv behandling kan hjälpa till att stärka självkänslan, förbättra studie- och arbetsprestationer, färdigheter och relationer. Utarbetad av koncernstab hälso- och sjukvård i samverkan med sektorsråden allmänmedicin och psykiatri. Behandling av adhd hos vuxna.


Den pedagogiska kunskapen runt vuxna med funktionshinder som t ex adhd är mycket begränsad. För att kunna stödja personer med neuropsykiatriska funktionshinder behöver man en grundläggande kunskap om funktionshindret och hur det tar sig uttryck.

Den konkreta behandlingen bygger även den på samverkan – mellan beteendeterapi, förändringar i hem- och skolmiljö och medicin. Vuxna med adhd har ofta mycket att ta igen från skolåldern. För närvarande finns det ingen bot mot ADHD , många symtomlindrande behandlingar kan dock hjälpa till att hantera ADHD -symtomen.


Vi tar även emot patienter med viss typ av samsjuklighet, t ex med bipolär sjukdom och depression. Oftast är det allmänpsykiatrins öppenvårdsmottagningar som erbjuder stöd och behandling men ibland kan även vuxen -habiliteringen vara involverad. Läkemedel hjälper endast drygt hälften av vuxna med ADHD , och det finns en växande efterfrågan på kompletterande evidensbaserade behandlingsmetoder.


Metylfenidat är förstahandsval för behandling av barn, ungdomar och vuxna , men atomoxetin kan vara förstahandsval i utvalda fall.

Säkerhetsaspekter vid läkemedelsbehandling av adhd. Specialiststöd och behandling till vuxna med adhd. Följande insatser bör kunna erbjudas: -psykopedagogik i form av utbildning patient och anhöriga, informationsmaterial om sjukdomen, psykologisk behandling , KBT, kognitivt stöd och hjälpmedel, behandling av övriga svårigheter, se samsjuklighet, en kontinuerlig vårdkontakt, en skriftlig plan för vård och uppföljning.


Komorbiditet med annan psykiatrisk sjuklighet är vanlig. Så många som procent av patienter med vuxen - ADHD har åtminstone ett annat tillstån och det genomsnittliga antalet är tre. Läs om Axel, Jamila, Micke och Annika – fyra vuxna med ADHD.


Deras erfarenheter är olika. Alla vet de att livet kan vara rätt så slingrigt. När det gäller behandling finns erfarenhet av verkningsfulla metoder för att begränsa symtomen och förhindra tillkommande svårigheter. Adhd är ingen sjukdom, det är ett sätt att fungera.


Därför handlar inte behandlingsinsatserna om att bota adhd. Just den här behandlingen beskriver den första evidensbaserade effektiva psykologiska interventionen för ADHD hos vuxna. I den här behandlingen kommer du att få lära dig färdigheter som direkt angriper de tre kategorier av symtom som gör det svårt att leva med ADHD som vuxen.


Läkemedelsbehandling av adhd hos barn och vuxna ger rekommendationer om läkemedelsbehandling vid adhd. Tanken är att rekommendationerna ska bidra till att läkemedelsbehandling av adhd erbjuds utifrån bästa tillgängliga kunskap och på ett jämlikt sätt. I bedömningen har publicerade kunskapsdoku-ment såsom SBU-rapporten nr 2och Socialstyrelsens be - slutsstöd vägts in.

Dessa har kompletterats med litteratur-sökningar som identifierat studeir publcei rade efter tillkomsten av ovan nämnda översikter. Utgöra ett kliniskt kunskapsstöd vid behandlingen av ADHD hos vuxna samt säkerställa ett enhetligt och patientsäkert arbetssätt i samband med läkemedelsbehandling vid ADHD för vuxna patienter inom Psykiatri Affektiva. En ny ADHD - behandling för vuxna , Elvanse Vuxen (lisdexamfetamindimesylat) har godkänts av europeiska läkemedelsmyndigheten EMA genom DCP (europeisk decentraliserad godkännandeprocess). Elvanse Vuxen är ett långverkande ADHD -läkemedel med prodrug-teknologi som hjälper patienten att kontrollera sina symtom från morgon till kväll. Bipolär sjukdom och ADHD överlappar varandra.


Här beskrivs forskningsprojekt som studerar insatser för vuxna med ADHD och deras närstående. Kursens syfte är att öka kunskaper om ADHD samt om behandling och. Läkemedlet är godkänt för behandling av barn och unga mellan och år gamla med adhd där tidigare behandling med metylfenidat bedömts vara kliniskt otillräckligt. I somras godkändes Strattera i Storbritannien som det första adhd -läkemedlet för behandling av vuxna som fått sin diagnos i vuxen ålder. Man räknar med att 2–procent av alla barn i skolåldern har ADHD.


Mer än hälften av dem som har fått diagnosen ADHD som barn har ännu i vuxen ålder så pass allvarliga symtom och funktionsnedsättningar att de uppfyller kriterierna för diagnosen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg