måndag 27 februari 2017

P piller biverkningar

En lång rad studier har utförts för att undersöka frågan om p-piller och viktökning, och slutsatsen är att moderna p-piller inte leder till ökad vikt. P-piller ökar risken för stroke bland kvinnor som har migrän med aura (förstadium med syn- eller känselpåverkan), och ska därför inte användas av dessa kvinnor. Det kan finnas olika anledningar till att man vill sluta med p-piller , kanske vill du bli gravid eller har stora besvär av de hormoner som finns i p-piller.


Du kan sluta med dina p-piller när du vill och det som händer då är att din ägglossning inte längre hämmas utan din menscykel återupptas igen. Du kanske ska byta från p-piller med två hormoner till ett minipiller med ett hormon om det passar dig bättre. Glöm inte heller att både p -ringar och p -plåster kan ge samma biverkningar.

Om du precis har börjat äta p-piller kan du avvakta lite och se om biverkningarna lägger sig när kroppen har vant sig, oftast efter tre månader. För år sedan, innan förskola och dagenefter- piller fanns, innebar p-piller frihet. Och mörkertalet för biverkningar som minskad sexlust och nedstämdhet är stort. Vid vanliga biverkningar som kan vara irriterande men ofarliga går det att få hjälp av barnmorska eller gynekolog att byta till en annan typ av p-piller med färre biverkningar eller till en helt ny preventivmetod. Obetydligt ökad risk för bröstcancer.


P-piller passar bra om du kommer ihåg att ta en tablett vid ungefär samma tid varje dag. P-piller gör ofta att mensen minskar, blir mer regelbunden och att du får mindre mensvärk. Du kan flytta på mensen med dina p-piller , till exempel om du ska åka bort.

Biverkningar av kombinerade p-piller Du kan bli illamående, få spända bröst och vätskeansamling i kroppen på grund av den östrogena komponenten i p-piller. Vissa kvinnor får ökad aptit, viktökning, akne, fett hår, ökad hårväxt, nedstämdhet, minskad sexuell lust, benkramper och humörförändringar, vilka anses främst bero på den gestagena komponenten. Bröstcancer diagnostiseras något oftare hos kvinnor som använder p-piller än hos kvinnor i samma ålder som inte använder p-piller.


Den lilla ökningen i antalet bröstcancerdiagnoser avtar gradvis under loppet av de tio första åren efter avslutad användning. Det är inte känt huruvida denna skillnad beror på p. Testade några andra sorters p-piller under åren därefter men gav upp inom de första månaderna då jag kände massa äckliga biverkningar komma igen. Biverkningar som är vanliga för p-piller är illamående, påverkan på humör och sexlust, mellanblödningar och ömmande bröst. Kombinerade p-piller (östrogen och progesteron) kan orsaka biverkningar som blodpropp och cancer.


Du ska inte ta ett p-piller om du är överviktig (fetma), har högt blodtryck (hypertoni) eller migrän med aura. Läs mer och köp p-piller online hos Treated. Vilka biverkningar och interaktioner har p-piller ? De verkar på olika sätt, beroende på om man äter kombinationspiller eller p-piller med ett hormon.


P-piller kallas också för preventivpiller och de är till för att skydda mot oönskad graviditet. Ett kombinerat p-piller innehåller två konstgjorda hormon som liknar kroppens könshormon östrogen och gestagen. Det är dessa hormon som ger den skyddande effekten som gör att man inte kan bli gravid även då man har oskyddat samlag.


Det har nästan inga biverkningar alls, säger Kristina Gemzell Danielsson, professor i obstetrik och gynekologi vid Karolinska institutet i Solna. Dessutom kan pillret skydda mot bröstcancer.

Om katten bär på anlag för att utveckla diabetes kan p-piller påskynda händelseförloppet. P-piller påverkar insulinproduktionen negativt och en manifest diabetes kan uppstå. Ovanstående information om eventuella biverkningar av p -pillerbehandling kan lätt ge uppfattningen att den är en tveksam behandlingsform. P-piller är personliga så överlåt dem aldrig till någon annan, alla kvinnor bör inte använda kombinerade p-piller.


Förvara alltid dina p-piller oåtkomligt för barn. Spola inte ner dina p-piller , p -plåster eller p -ringar i toaletten, eller kasta förpackningar med hormonella preventivmedel kvar i, direkt i soporna. Hur snabbt efter jag slutat med p-piller kan jag bli gravid? Vi funderar på att skaffa barn. Hur lång tid tar det efter att man har slutat äta p-piller innan man kan bli gravid igen?


Jag vill skaffa p-piller. Vad det kostar att köpa p-piller ?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg