onsdag 22 februari 2017

Skilsmässa barn varannan vecka

Efter en skilsmässa är naturligtvis den viktigaste frågan var barnet ska bo. I takt med att barnet blir äldre ska vårdnadshavare och myndigheter även ta hänsyn till barnets synpunkter och önskemål. Barn som efter en skilsmässa bor varannan vecka hos var förälder mår nästan lika bra som barn som bor i en kärnfamilj.


De mår också betydligt bättre än barn som bor med bara den ena föräldern. De som oroat sig för att kappsäckliv skulle vara skadligt för barn kan nu pusta ut.

Var ska barnet bo vid en separation eller skilsmässa. När föräldrar med barn väljer att separera eller att skiljas är det ofta barnen som hamnar i kläm. Små barn behöver en trygg miljö för att kunna skapa sig en bra grundtrygghet och må bra.


Varannan vecka ” är ny dokumentärserie för de minsta där vi för första gången berättar om en skilsmässa utifrån barnets perspektiv. Vi möter familjen då de fortfarande bor ihop, följer sedan Lukas, år, genom flytten då ett hem blir två, och får vara med i hans varannan vecka -liv under ett halvår. För vissa familjer funkar det bättre att ha fasta dagar när barnet bor hos respektive förälder i stället för en varannan - vecka -lösning.


Barnet kan få kontinuitet med vem som följer med dem på träningen, eller vem de tittar på favoritprogrammet med.

De blir även kortare tid mellan bytena. Varannan - vecka -föräldrarskapet är splittrat på ett kontrollerat och lite galet vis. Sedan separationen har jag haft mina barn varannan vecka. Att byta på fredagar är det som känts mest naturligt. Mjukstart med en helg och sedan in i ekorrhjulet med lämning och hämtning.


Gemensam vårdnad innebär inte att barnet måste bo lika mycket hos båda er föräldrar. Många föräldrar låter barnen bo växelvis. Det kan till exempel vara varannan vecka eller med kortare intervaller om barnen är yngre än tre-fyra år. Växelvis boende passar en del barn , medan det är bättre för andra att bo mest hos den ena. Byte mitt i veckan , dela på syskonen, sluta med det växelvisa boendet … Föräldrarnas brev till Idagsidan innehåller många modeller för barnen efter skilsmässan.


Men rollerna består ändå alltför ofta, varnar en läsare som ser mammorna fortsätta att ta ansvar för det praktiska. Jag tycker att man oftast får höra hur skönt och bra det är att bara ha barnen varannan vecka. Hur bra man blir som förälder den veckan och hur bra man mår som människa den andra veckan.


Det har lett till att föräldrarna oftast döms till att ha barnen varannan vecka och att det växelvisa boendet accelererar. De har träffat pappa kvällar i vekan och varannan helg.

Men eftersom den lilla sover väldigt dåligt har jag bett honom ha dem över natten en natt i veckan när de ändå är hos honom på kvällen så jag ska få sova lite. Men det kan han inte tänka sig utan han vill i så fall att vi ska ha dem varannan vecka. Kan väl egentligen inte heller tala om hur det är att som barn vara med om en skilsmässa för det har jag heller aldrig varit med om. Jag har växt upp med föräldrar på olika håll, visserligen så har det alltid varit så och jag har aldrig varit ett ” varannan vecka ” barn utan ett ” varannan helg” barn.


I dagens bostadsbidrag antas barnen endast bo där de är folkbokförde, även då de exempelvis bor varannan vecka där. Vi har delat upp det så att vi haft barnen varannan vecka under sommaren och nu när vi är tillbaka här i USA ska vi sätta oss ner och gå igenom Niklas jobb-schema och utgår sedan från det. Eftersom jag kommer ha barnen mer då han är borta mycket under säsongen så är det inte möjligt med varannan vecka här. Detta beror dock på om ni framställer yrkanden om ensam vårdnad vid ansökan om skilsmässa. Ett växelboende barn behöver mer uppmärksamhet av föräldern än ett som bor i hemmet hela tiden.


Till exempel är det bra att planera in föräldrarnas hobbyer en sådan vecka då barnet är hos den andra föräldern. Det här kan orsaka spänningar i en nyfamilj. Barn är väldigt noga med att alla behandlas lika. En flyttar till huset och barnen , den andra till lägenheten de vuxna turas om att bo i. Barnen är glada för att de fått stanna i huset och att de slipper höra föräldrarna bråka. Nu träffar barnen oss en i taget, visserligen, men så var det de sista två åren vi bodde tillsammans också, säger Helena.


Att ha barnen varannan vecka. Sverige är det land som har högst andel barn som bor i växelvis boende. Så klarar du skilsmässan – och så löser du varannan vecka -livet Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg