fredag 9 oktober 2015

Sambolagen bodelning möbler

Hög kvalitet, billigt och snabbt! Med vårt stöd får ni hjälp direkt. Få tid för möte med er personliga rådgivare redan idag. Telefonrådgivning eller i möte.


Vi kan all familje- och affärsjuridik! Stort utbud av möbler.

Missa inte vår stora mellandagsrea. Fynda kvalitetsmöbler till rea-pris hos WeGot. Det gäller både för gemensam bostad och bohag och andra saker som faller utanför sambolagen. Köp nu med snabb leverans! Har samborna kommit överens om hur fördelningen ska vara vid en separation behöver inte någon formell bodelning göras utan de kan dela upp sakerna som de vill.


Sambolagen bostad och bohang. Tanken bakom sambolagens form är att båda samborna har samma rätt till samboegendomen oavsätt vem av dem som är ägaren. Det som räknas som samboegendom är: gemensam bosta gemensamt bohang( möbler och liknande) som köpts för att användas av båda.

Läs mer om sambolagen vid bostadsrätt eller hus här. När ena sambon går bort eller om samborna separerar görs en bodelning om någon av samborna vill det. Bodelning innebär att vissa saker ska delas upp lika mellan samborna. Har man inte kommit överens om annat ska alla möbler och bostaden som köpts för att användas tillsammans delas lika.


Möblerna utgör då inte samboegendom enligt sambolagens mening och omfattas inte av lagens bestämmelser om bodelning. Reglerna för bodelning är olika beroende på anledning till upplösningen och vilken sorts förhållande parterna har haft. En bodelning behöver inte ske vid alla tillfällen utan det beror på situationen. Så går en bodelning till.


Rent praktiskt börjar bodelningen med att en av parterna säger att den vill att en sådan ska utföras. I denna artikel kommer vi dock att koncentrera oss på bodelning mellan sambor. Bodelning enligt sambolagen kräver att samborna separerat samt att en av samborna är skriven på ny adress. Efter att fristen för att begära bodelning löpt ut frånföll sambon sin begäran. Fråga har uppkommit om det är möjligt för en sambo att återkalla en begäran om bodelning och, i så fall, hur en återkallelse efter fristens utgång påverkar den andra sambons rätt att fullfölja bodelningen.


Hur en bodelning rent praktiskt går till kan du läsa mer om i vår artikel om bodelning. Att se över vad som ska gälla mellan dig och din sambo är viktigt att göra innan ni flyttar ihop. Om ni inte skriver ett eget avtal gäller sambolagen om en eventuell bodelning ska göras.


Med bostad menas i huvudsak en fastighet, hyresrätt eller bostadsrätt som man bor permanent i, se § sambolagen.

Men bohag menas möbler , hushållsmaskiner och andra liknande saker som är avsedda för det gemensamma hemmet, se § sambolagen. Det enda som ni ska dela lika på om bodelning aktualiseras är alltså bostad och bohag. Bodelningen skall göras med utgångspunkt i egendomsförhållandena den dag då samboförhållandet upphörde. Bohag är möbler och lösöre som finns inne i bostaden. Givetvis finns det annat som ni kanske äger gemensamt i ert samboförhållande.


Sådan egendom äger ni då med samägande och den egendomen ska inte ingå i en bodelning enligt sambolagen. Med samboegendom avses enligt sambolagen ”sambors gemensamma bostad och bohag om egendomen förvärvats för gemensam användning”. Med sambors gemensamma bohag avses möbler , hushållsmaskiner och annat inre lösöre som är avsett för det gemensamma hemmet. De sambor som inte vill att samboegendomen ska delas lika kan liksom tidigare skriva ett samboavtal som säger att sambolagen inte ska gälla eller att viss egendom inte ska ingå i bodelningen. Det innebär att samborna avsäger sig rätten till bodelning och att var och en tar med sig sin egendom när samboförhållandet tar slut.


Om bodelningen har lett till att en fastighet har delats så att samborna har fått skilda andelar utan att villkor om utbrytning har ställts upp i bodelningshandlingen, innehar de fastigheten med samäganderätt. I den mån bodelningen i andra fall innebär att en del av en fastighet kommer i en särskild ägares hand är bodelningen utan verkan. Vem som betalat för vad spelar ingen roll.


När ett samboförhållande tar slut ska de två personerna enligt sambolagen dela lika på den så kallade samboegendomen. Som samboegendom räknas en bostad som man skaffat för att bo tillsammans i samt möbler och husgeråd som köpts för att användas i den gemensamma bostaden. Det betyder att bohag som samborna haft innan det blev aktuellt att flytta ihop inte ska ingå i en eventuell bodelning.


Däremot ska sådant bohag som anskaffats inför och under samboförhållandet vara samboegendom. Med gemensamt bohag menas möbler , hushållsmaskiner och annat inre lösöre som är avsett för det gemensamma hemmet. Lagen gäller bara för par och inte för kompisar som bor ihop. Enkelt innebär lagen att värdet på den gemensamma bostaden och bohaget ( möbler etc.) delas lika vid en separation – detta oavsett om den ena parten har betalt mer än den andra.


Det som ingår i en eventuell bodelningen är samboegendomen. Det innebär att möbler och köksinredning som ni ägde innan ni flyttade ihop för blir ert eget medan sådant som ni köpte efter räknas som samboegendom. Vem ärver enligt sambolagen vid dödsfall?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg