tisdag 20 oktober 2015

Gåva bostadsrätt skatt

Hjälp drabbade - redan idag! Ge en gåva genom ActionAid. Få ett gåvobevis att ge bort i present. Tillsammans kan vi besegra cancer. Stöd Sveriges främsta cancerforskning!


Bidra till livsviktig forskning så att fler överlever cancer.

Ge bort en julgåva som gör skillnad. Som tack får du ett fint gåvobevis. Operation Smile hjälper barn med läpp-, käk eller gomspalt. En tjej år som ska ta över mormors bostadsrätt.


Hon har inga inkomster väntar barn. Om hon får bostadsrätten som gåva så verkar det som om ingen skatt utgår nu. Bostadsrätten är ej belånad.


För att avgöra om en fastighetsöverlåtelse ska betraktas som köp eller gåva används huvudsaklighetsprincipen.

För bostadsrätter och annan lös egendom används i stället delningsprincipen. Det saknar betydelse hur parterna själva betecknat överlåtelseavtalet. Precis som vid gåva av fastighet är det inte ovanligt att den som tar emot en bostadsrätt i gåva ger ett vederlag Begrepp för den ersättning som någon ger till annan för en viss prestation. Läs mer till gåvogivaren.


Vederlaget kan vara kontanter till gåvogivaren men också att gåvotagaren övertar de lån som belastar bostadsrätten. Gåva av fastighet är framförallt vanligt vid generationsskiften. Vi går igenom vad som gäller för dig som vill ge bort din fastighet i gåva till t ex dina barn. Fastighet – gåva mot betalning? Denna fordran kan sedan lämnas som gåva eller ingå som tillgång i ett framtida arvskifte.


Gåva är oftast bäst om det är vinstaktier, eftersom skatten då i sin helhet flyttas över på mottagaren. För fastigheter används en huvudsaklighetsbedömning, som innebär att det blir antingen gåva eller köp. Det som skiljer en gåva från om du själv köpt bostaden är inköpspriset. Jag utgår också från att gåvan är en genuin gåva och inte förtäckt betalning för något annat.


Behöver ni betala någon skatt till följd av gåvan ? Svar på din fråga hittar vi i inkomstskattelagen, IL. Sådant som man får i gåva behöver man som gåvomottagare, i detta fall din syster, inte betala någon skatt på (kap. § IL). Eftersom gåvoskatten avskaffades r. Av samma anledning medför gåvan av bostadsrätten till dig från din dotter ingen skattskyldighet för dig.

Hur fungerar det när du ska sälja din bostadsrätt ? Om du fått bostadsrätten i gåva kommer du träda i den tidigare ägarens ställe, vilket innebär att skatten skjuts fram till den dag då du säljer bostaden. När man köper en bostadsrätt måste ett skriftligt avtal tas fram och undertecknas av båda parter. Om givaren istället ger sin bostadsrätt i gåva mot att gåvotagaren ska ersätta en viss del av bostadsrättens marknadsvärde ska man betrakta överlåtelsen både som ett köp och som en gåva. Vid gåva av bostadsrätt krävs inte att man upprättar något gåvobrev eller något annat dokument, såvida inte mottagaren vill ha ett för att kunna visa sin äganderätt eller om särskilda villkor ska gälla för gåvan. Det kan vara att gåvan ska vara enskild egendom, förskott på arv eller något annat.


Men var försiktig med gåvor till personer utanför släkten, det kan lätt tolkas som en försäljning och ett inköp även vid lägre vederlagsbelopp. Här kan du läsa mer om skatt när du säljer bostadsrätt. Vill du djupdyka i ämnet? Om en bostad har avyttrats till ett pris som understiger marknadsvärdet och gåvoavsikt föreligger mellan parterna, är mellanskillnaden gåva. Huvudsaklighetsprincipen gäller inte vid gåva av bostadsrätt.


En bostadsrätt , som ju egentligen är en andel i en bostadsrättförening, är lös egendom. Om en överlåtelse av en bostadsrätt görs mot ett vederlag som ligger under marknadsvärdet blir det ett så kallat blandat fång, där en del räknas som gåva och en del som köp. Man som fick fem miljoner kronor i gåva åker på skattesmäll. Enligt svensk lag behöver du inte betala skatt för en gåva.


Detta gäller oavsett hur mycket gåvan är värd. Däremot kan gränsen mellan vad som är en gåva och vad som anses vara skattepliktig ”tjänsteinkomst” ibland vara hårfin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg