fredag 9 oktober 2015

Att skilja sig när man har barn

Det är bra att vara lyhörd för vad barnet har för frågor och funderingar. Då kan du få en vägledning i vad och hur mycket du ska berätta. Försök sätta dig in i barnets situation och utgå ifrån den när du funderar.


Fråga barnet , så hen har möjlighet att ge sin syn och sin åsikt. Gör ni det och är beredda ta risken att något blir fel eller drar ut på tiden, så kan ni spara pengar. Risken med att skilja sig själv är främst att något blir fel kring vårdnaden eller att skilsmässan drar ut på tiden på grund av att ni måste komplettera med någon handling ni glömt. Frågan visar på problemen som uppstår när man dröjer med att göra färdigt bodelningen.


Så snart det är möjligt efter att man har ansökt om skilsmässa bör man göra en bodelning. För att undvika denna typen av problem kan det vara bra att ta kontakt med en jurist så fort ni har bestämt er för att separera. Att skiljas - i varje fall om man har barn - är en plågsam process.


Det är kaotiskt i början, antingen man valt det själv eller inte. Då är det svårt att tro på en ljusning. Men om man är på botten kan det bara bli bättre. Det kan bli lyckligt till slut.


Forskning visar att det är bättre för barnen att föräldrarna skiljer sig. Barn som upplevt svåra händelser. Att som barn råka ut för en potentiellt traumatisk händelse kan skilja sig något från att göra det som vuxen. Som barn kan man vara mer sårbar men samtidigt ha väldigt bra förutsättningar att läka. Det ­visar en ny svensk studie.


Att skilja sig när man har barn

Separera när man har en gemensam bebis – hur ordnar man det då bäst för barnet ? ATT BESTÄMMA SIG FÖR ATT SKILJAS är för de flesta ett av de svåraste besluten i livet, särskilt när det finns barn i förhållandet. Att få äktenskapet upplöst genom äktenskapsskillna i dagligt tal kallat att skilja sig sker genom att tingsrätten dömer till äktenskapsskillnad mellan makarna. Skilsmässan gäller från den dag domen vinner laga kraft, alltså normalt tre veckor efter domens datum, då tiden för överklagandet har gått ut. Tingsrätten skickar då ett meddelande om skilsmässan till Skatteverket som registrerar den.


Först när skilsmässan vunnit laga kraft kan man gifta om sig på nytt. Det är många som har funderingar kring hur man ska ”lösa det ekonomiska”, vad som ska delas i en skilsmässa och vad som inte ska göra det. Innebörden av en bodelning är precis som det låter – man delar boet, man beslutar vilka ägodelar som ska tillfalla var och en av makarna.


När man skiljer sig måste i regel en bodelning göras. Somliga anser kanske att man ger upp för enkelt när man väljer att skilja sig. Att man kan hålla sig kvar i förhållandet i hopp om att det kommer att ordna sig bara man försöker lite till. Ansök om skilsmässa online.


Med vår tjänst blir processen smidig och enkel! Det är ni föräldrar som tar ansvar för beslutet om boendet. Barnet är en del av båda föräldrarna och om ni säger dåliga saker om varandra, så finns det risk att barnet känner sig dåligt. Har du tips på hur man kan prata med en 4-åring, 9-åring och 15-åring? När det smyger sig in för mycket destruktivitet i relationen gäller det att se upp.


Att skilja sig när man har barn

Kränkande beteenden och verbala elakheter, som aggressiva och nedvärderande kommentarer, hör inte hemma i en sund relation. I en bra relation använder man sig inte av ett negativt språkbruk när man pratar om sin partner. När du har ansökt om skilsmässa får din make möjlighet att yttra sig. Om din make inte vill skiljas beslutar tingsrätten som huvudregel om betänketid.


Om ni däremot inte har bott tillsammans de senaste två åren kan tingsrätten döma till äktenskapsskillnad utan betänketid – se nedan. Och de behöver höra, ibland många gånger, att det inte beror på dem att föräldrarna skiljer sig. Jag och barnens andra förälder har separerat och är inte överens om vad vi tycker är det bästa för barnet.


När ett par skiljer sig eller om den ena personen dör. Om maken eller barnet tror att någon annan man är far.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg