onsdag 18 mars 2015

Stämningsansökan åtal

Vi handlägger 20mål per år. Vi är Sveriges största juristbyrå. Boka juridisk rådgivning idag.


Ett enskilt åtal är ett juridiskt uttryck för åtal för brott, där talan väcks och förs av målsäganden eller annan med talerätt. En ansökan om stämning skall innehålla. När åklagaren väcker åtal sker det genom att en stämningsansökan lämnas in till domstolen. Av stämningsansökan framgår vem som åtalas och för vilka brott samt vilken bevisning som åklagaren åberopar.


Ett av tingsrättens uppdrag är att lösa tvister mellan två eller flera parter. Domstolen ska alltid arbeta för att få fram ett snabbt avgörande av målen. De flesta brott faller under allmänt åtal.


Stämningsansökan åtal

Då väcker åklagaren åtal för det allmännas, det vill säga samhällets, räkning. Det krävs inte att brottsoffret själv har anmält brottet. I stämningsansökan nämner åklagaren vilka bevis som åberopas. Bevisen kan vara vittnesförhör, rättsintyg eller annan teknisk bevisning som hjälper till att styrka åtalet. Som målsägande får du också information om att åtal har väckts och att det kommer att bli en rättegång.


Om åklagaren anser att det finns tillräcklig utredning om att ett brott har begåtts och vem som begått det så åtalas den misstänkta personen. I Sverige är åklagaren i princip skyldig att åtala om dessa villkor är uppfyllda. Det sker genom att en stämningsansökan lämnas till tingsrätten. Stämningsansökan finns även i engelsk översättning.


A för misshandel enligt kap § Brottsbalken. Den som därefter vill väcka enskilt åtal måste tillsammans med stämningsansökan bifoga ett intyg från åklagaren att så är fallet. Det ska också noteras att ange brottet till åtal inte är detsamma som att göra en polisanmälan. En rättegång initieras genom att åklagaren lämnar in en stämningsansökan – åtalet.


Hitta det som ligger närmast dig. I sin stämningsansökan ska åklagaren ange vilket eller vilka brott som läggs den åtalade till last, samt precisera vad brotten har bestått i. Denna text kallas för gärningsbeskrivningen. En stämningsansökan om enskilt åtal ska ha skickats in under måndagen. Mina klienter är inte formellt anklagade för något men hindras ändå från att delta i det offentliga samtalet, med de uppgifter som spridits av stadens valda företrädare som grun säger det juridiska ombudet Silas Aliki i ett pressmeddelande. På tisdagen lämnade kammaråklagare Niklas Högdén in stämningsansökan mot den för detta SEB-anställa kvinnan i Kungälv.


Stämningsansökan åtal

Rakhmat Akilov, efter dådet på Drottninggatan i centrala Stockholm förra året. Akilov åtalas bland annat för terroristbrott och försök till terroristbrott, enligt stämningsansökan. STORT ÅTAL Det gotländska paret åtalas för grovt bokföringsbrott samt två andra typer av brott. Brottet är grovt då det avsett mycket betydande belopp, skriver åklagaren Susanne Paulsson-Roos i sin stämningsansökan. Detta genom att antända en anordning bestående av fem butangasbehållare, skruvar, knivblad och andra mindre metallföremål.


Ett åtal är en talan inför domstol om att en person ska dömas till ansvar för visst brott. Ett allmänt åtal föres av åklagare. Enskilt åtal föres av målsägande.


Stämningsansökan åtal

I brottmål ska stämningsansökan innehålla ett yrkande med en gärningsbeskrivning till exempel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg