måndag 16 mars 2015

Skiljas eller stanna

Att vara utan barnen varannan vecka skrämmer dig, eller så gör rädslan att hamna i ett sämre ekonomiskt läge att du väljer att stanna kvar hos din partner. För dig som vill skiljas : – Man mår aldrig bra när man förnekar eller förvränger känslor man har. Där guidar experter oss läsare när det är dags att skiljas.


Inte minst i sommartider är det ett aktuellt och tillika mycket angeläget ämne: då vi vet att antalet skilsmässoansökningar alltid är stora i början av hösten. Då blir vi rädda och vill skilja oss, för vi tror att vi inte älskar varandra längre. Men relationen kan ju vara innerlig, härlig och varm, även om den inte osar av lust precis hela tiden.

Svara på dessa påståenden först. Här är nio påståenden. Jämför du dig med dina. Ska man skiljas eller stanna i detta läge, vad tycker ni?


Han skulle aldrig göra något spontant som att ta disken, städa, tvätta, göra mat eller fixa mat och mata någon av barnen. Jag får säga till honom med ALLT han ska göra eller behöver göras. Annars sitter han bara vid datan och jag får göra ALLT i hemmet och ta hand om barnen själv.


Om du eller din man ( eller bägge) har ett inlärt undvikande beteende, kommer detta förstärka sig själv.

Eftersom man förväntar sig ett avvisande, kommer man ha reagerat på avvisandet innan det ens har skett. Det blir så inte lätt att skapa en vettig relation med närhet. Jag är exakt i er position, fast mannen. P sykolog Anna Bennich Karlstedt reder ut när barnen mår bättre av att ni går skilda vägar.


Skiljas eller hålla ihop – vad är bäst för barnen? Det är också vanligt att man är rädd att väcka den björn som sover, att det ska bli ännu sämre om man öppet pratar om problemen. I själva verket är det nästan alltid tvärtom.


Ofta underskattar man i stället vilka konsekvenserna kan bli av att blunda för problemen, eller att inte ta professionell hjälp när man behöver. På ytan är ditt förhållande bra, men innerst inne känner du att något är fel. Och visst kan ett förhållande vara slut, även om det inte finns tydliga skäl att gå skilda vägar – som missbruk, misshandel eller otrohet.


Men det kan vara svårt att veta när det är dags att bryta upp. Visst kan du ventilera relationsproblem med nära vänner. Men prata inte skit eller fastna i gnäll om din partner. Det vi fokuserar på växer, både uppskattning och missnöje. När positiva saker händer din partner, nytt jobb, ny frisyr – så visa din uppskattning.


När din partner ringer så svara med en gla eller varm, ton i rösten. Influensa: Risken att smitta andra är störst precis innan och i samband med att du blir sjuk, och du är smittsam i ungefär fem dagar efter insjuknandet. Förkylning: Har du lite snuva, halsont eller huvudvärk men samtidigt är ganska pigg behöver du normalt inte stanna hemma.

Stanna alltid hemma om du har feber. Så vet du – och vad är det bästa för barnen? Hej jag är separerade och ska skiljas hur är det med ekonomin under den tiden just nu har hon fortfarande koll på min bankkonto och jag fortfarande betala ALLA räkningar för huset plus min egna räkningar för var jag bor nu hon säger för att vi är fortfarande gift måste det blir så. Efter en lyckad julafton funderar jag på om det är värt att skiljas. Jag, eller vi, försöker väga för- och nackdelar med skilsmässa.


Din man visar inte dig eller barnen kärlek. Du är kär i någon annan och vill gå vidare, men du är mycket orolig för vilka konsekvenser en skilsmässa kan få. Vi har ett relativt bra liv tillsammans. Problemet är väl just detta, att oavsett om du stannar eller lämnar relationen finns inga garantier för att du kan förhindra att det blir smärtsamt för dig och din familj. Vågar jag eller ska jag stanna ? Jag har läst här inne att man inte bör skiljas om man har barn, utan helst ska man stanna.


Eller kanske stod det på Skilsmässosidan, jag minns inte. Självklart ska man känna sig bekväm med att vara osminka ofixad och inte alltid ha nyrakade ben, men samtidigt är det viktigt att både du och din partner inte slutar anstränga sig för varandra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg