tisdag 17 mars 2015

Stå upp och jobba hela dagen

Då lider vi mindre risk att drabbas av till exempel hjärt- och kärlsjukdomar och fetma. LÄS MER: Psykologen: Därför är inte Netflix ett bra sätt att återhämta dig på. Det betyder däremot inte att du måste stå upp åtta timmar om dagen. Du ska snarare försöka dela upp tiden jämt mellan att stå och sitta under en arbetsdag.


Att stå och jobba håller humöret uppe.

När du står upp och jobbar frigörs faktiskt endorfiner, som likt löpningen ger dig en naturligt “hög på livet”-känsla (men kanske inte i samma mängd…). Så om du vill att ditt humör ska gå upp , får du helt enkelt även ställa dig upp ! Om du jobbar åtta timmar bör du stå upp i minst fyra timmar. Att sitta mer än så gör att risken för hjärt-kärlsjukdom, typ 2-diabetes och cancer ökar. Skönt för fötterna Vanliga gympaskor eller andra bekväma skor med sula är det bästa och skönaste. Man ska inte stå blickstilla, utan trampa lite på stället.


Riskerna med att sitta stilla hela dagarna är många, och väldigt uppenbara.

Du förstör ditt skelett, du försämrar din ämnesomsättning och dina muskler tynar bort. Det är bara några av riskerna med att sitta stilla alldeles för mycket. Vad är fördelarna med att stå upp och jobba ? Det har under i stort sett hela min yrkesverksamma karriär hävdats att det ska vara bra att stå upp vid skrivbordet när man jobbar men nu säger nya forskarrön att så kanske inte alls behöver vara fallet. En forskargrupp som gått igenom stycken.


Att börja stå och jobba i stället för att sitta kan göra stor skillnad. Om du står två timmar mer om dagen kan du stå bort upp mot tio kilo på ett år, hävdar Mai-Lis Hellenius, professor vid Karolinska institutet och överläkare på Livsstilsmottagningen vid Hjärtkliniken, Karolinska universitetssjukhuset. Sitt ner för guds skull så att arbetet blir bra utfört. Jag är emot nonsense news.


Men de som arbetar bäst stående ska givetvis inte tvingas till att sitta ner. Snacka om stress att behöva stå upp hela tiden. Cykla då hellre till och från jobbet alt.


I upprätt och stående läge minskar mängden skadliga blodfetter och blodsockernivån sjunker. Det skapar bättre förutsättningar för friska kärl och hjärta. Och när du växlar tyngdpunkt från ett ben till ett annat, eller gör andra små omedvetna rörelser, stimulerar du cirkulationen. Lösningen till detta är att stå och jobba !

Men även om man inte har ryggproblem som jag, så är det bra att stå och jobba ändå – just för att förebygga alla de där sakerna jag räknade upp. Det finns många fördelar med att stå upp under dagarna. När man står upp avlastar man ryggen vilket gör i längden att man minskar risker för värk och belastningsskador. Det vanligaste alternativet när man har ett yrke som håller en sittandes hela dagen är höj- och sänkbara skrivbord. Dina ben, fötter, rygg och resterande kroppsdelar kommer ta kål på dig.


Istället är det bättre att börja lugnt. Stå upp tills du inte känner för det längre och sätt dig ner en stund. När du känner för att stå igen, så reser du dig. Fortsätt så hela dagen , och allteftersom kommer du orka stå upp vid skrivbordet längre stunder. Stå , sitt och variera - våra tips som gör skillnad.


Byt din arbetsställning under dagen. Sträck ut dig på golvet, om du kan. Bli inte sittande, eller stående , i en och samma position flera timmar i sträck. Vi har aldrig haft så stora möjligheter att sitta still som nu och det stämmer inte överens med vad våra hjärnor och kroppar vill och är i behov utav.


Den engelska staten rekommenderar en halvtimmes motion, fem dagar i veckan. Men det är bara sju procent av männen och fyra av kvinnorna som gör det. Dr Loosemore menar att om du inte hinner med träningen så kommer du långt ändå, genom att stå upp på jobbet i tre timmar, i stället för att sitta på stolen.


Gör så fem dagar i veckan. Nya forskningsresultat går på tvärs mot uppfattningen att det är bättre att stå upp och jobba än att sitta. Tiden i soffan spelar heller ingen roll så länge den uppvägs av andra sätt att röra sig under dagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg