onsdag 25 mars 2015

Motiverande samtal mall

Motiverande samtal mall

Här får du tips på hur du lägger upp ett motiverande samtal för självmotiverande påståenden och lathunden BÖRS. Miller och Stephen Rollnick. Lathund för MI Innan samtalet Läs igenom lathunden. Inleda VU kan få välja vad de vill börja prata om.


Fånga upp hur det är, stämningen. Inte beredd Väck intresse, tillför information Osäker. Spegling - Enkel: säga samma sak tillbaka ! Liria Ortiz, författare, psykolog och lärare i motiverande samtal : ”Istället för att övertala eller övertyga kan det vara mer effektivt att lyssna och kompromissa. Att plocka fram någon annans inre drivkrafter är mycket mer effektivt än att försöka pådyvla sina egna. När du har berättat för medarbetaren att du vill ha ett samtal med honom eller henne, ge förslag på en tid som ligger nära inpå.


Om det går för långt tid innan ni ska ha ert samtal , leder det lätt till oro och ryktesspridning. Håll samtalet på en måndag eller tisdag. Det ideala är om du kan hålla samtalet i början av veckan.


Motiverande samtal mall

Inom motiverande samtal kallas det för att: utforska, erbjuda information, utforska, så kallat U–E–U. När samtalsledaren frågar efter personens kunskaper är det viktigt att förmedla att det inte handlar om ett kunskapsprov, utan om ett intresse för personens erfarenheter, kunskaper och föreställningar om ämnet. Vi erbjuder även individuella samtal i livsstilsförändringar och personlig utveckling. Det huvudsakliga målet är att hjälpa människor att komma vidare i en förändringsprocess. Samtalet är till för att medvetandegöra medarbetaren om situationen och för att hjälpa medarbetaren till rätta i förhållande till (beroende på omständigheterna) Göteborgs universitet som arbetsgivare, arbetsuppgifter och arbetskamrater.


Nämn även att samtalet kommer att dokumenteras och att medarbetaren kommer att få en kopia. I samtalet utgår du som ledare från att alla resurser finns inom personen själv. En motiverande samtalsanda påskyndar och underlättar förändringsprocessen, samtidigt som medarbetaren blir stärkt i den viktiga känslan av självstyre. Idag kan medarbetarnas välmående vara ett företags viktigaste framgångsfaktor.


Motiverande samtal mall

Metoden är inte riktad mot en särskild grupp och faktorer som ålder, etnicitet och genus har ingen betydelse. Svåra samtal , utvecklingssamtal, medarbetarsamtal, debriefingsamtal, konflikthanteringssamtal, krissamtal och motiverande samtal. Motivera utan pekpinnar.


Det som gör motiverande samtal så särpräglat är det faktum att det motiverande samtalet syftar till att aktivera individens egen motivation till att påbörja, fortsätta och fullfölja ett förändrat beteende. Att använda motiverande samtal med personer med olika funktionsnedsättningar inom begåvning, kognitiva funktioner eller språk, kan vara en utmaning för samtalsledaren. MI: s olika redskap behöver anpassas till klientens eller barns kommunikations- och funktionsnivå. Skaparna av originalet bestämde sig tidigt för att inte lägga tid på polisverksamhet och stävjande av olämplig användning av metoden. MI kan vävas in som en naturlig del i arbetet som coach och tränare och underlättar bland annat för att stärka idrottares motivation, möta oengagerade och stötta dem som är osäkra.


Ett av de viktigaste bidragen i det motiverande samtalet är att väcka intresse när individen ännu inte är motiverad till förändring. Handbok i motiverande samtal utgör ett komplett paket för att lära sig MI, både för yrkesverksamma och studerande. Boken innehåller de teoretiska grunderna i MI, sex samtalsguider för en kort intervention, ett pedagogiskt upplägg för att lära sig metoden samt en mall för återkoppling från kollegor. Stäm även av före samtalet att du och den anställde har tillgång till det lönepolitiska programmet, lönepåverkande faktorer och mallar. Använd dig av samma mall som du har för utvecklingssamtal som beskriver den anställdes individuella mål.


Finns oklarheter är det bra att ni diskuterar igenom dessa före samtalet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg