måndag 23 mars 2015

Egenmäktigt förfarande lagen

Egenmäktigt förfarande är i svensk rätt ett tillgreppsbrott enligt kap § Brottsbalken. Påföljden är böter eller fängelse i högst ett år. Grovt brott kan rendera fängelse i lägst sex månader och högst fyra år. I Brottsbalkens kapitel regleras stöl rån och andra tillgreppsbrott. För egenmäktigt förfarande döms också den som med våld eller hot om våld hindrar någon annan att utöva sin rätt att hålla kvar eller ta något.


Avslutningsvis skall något sägas om brottet självtäkt.

På många sätt påminner detta brott om egenmäktigt förfarande. Det rör gränsdragningen mellan egenmäktigt förfarande å ena samt hemfridsbrott och olaga intrång å andra sidan vid inbrott utan stölduppsåt. Den straffbestämmelse som mer sannolikt kunde träda i tillämpning är kap. BrB om _ egenmäktigt förfarande _, vilken kriminaliserar tre slags gärningar: att genom tillgrepp eller på annat sätt rubba annans besittning och att med våld eller hot om våld hindra någon annan i utövning av rätt att kvarhålla eller ta något.


Vid sådant förhållande kan inte ansvar för stöld komma i fråga. Hennes förfarande att montera ner skylten och ta den från platsen har dock, oavsett hennes inställning beträffande äganderätten, innefattat en olovlig besittningsrubbning. Det brott som hon därvid gjort sig skyldig till torde vara att bedöma som egenmäktigt förfarande.


Det är inte polisens uppgift att flytta fordon från privat parkering.

Du kan göra en polisanmälan för så kallat egenmäktigt förfarande. Andra myndigheter har rätt att flytta bilen, men då krävs att du gjort en polisanmälan. Situationen kan också omvänt vara att den som tror sig ha rätt att kvarhålla något (men som inte har en sådan rätt) gör sig skyldig till egenmäktigt förfarande.


Den gärning som omfattas av åtalet för försök till dråp, alternativt grov vårdslöshet i trafik inträffade när H. För att det ska vara en stöld måste man ha tagit föremålet i uppsåt att tillägna sig det, till exempel behålla det eller sälja det. I målet yrkades ansvar å H. Var det inte så, har man i stället gjort sig skyldig till egenmäktigt förfarande , ett brott med lindrigare straffskala än stöld. Stöldbrott är dock fullbordade i och med själva stölden. Observera dock att lagen inte skyddar (i princip) värdelös egendom.


Den som inte följer lagens hänvisningar om befattning av upphittad egendom gör sig i princip skyldig till tillgreppsbrott (stöl egenmäktigt förfarande eller liknande beroende på händelseförloppet). Att flytta en cykel utan tillstånd klassas enligt lag som egenmäktigt förfarande. Med egenmäktigt förfarande menas enligt brottsbalken: (BrB 8kap 8§) ”Den som, i annat fall än särskilt i detta kapitel omförmäles, olovligen tager och brukar eller eljest tillgriper något, dömes för egenmäktigt förfarande böter eller fängelse i. I detta läge skullealltså din f. Vidare följs förra säsongens program upp om den person som åtalades för egenmäktigt förfarande för att ha haft sin husbåt förtöjd på samma ställe under en längre tid. Här nedan redogör jag kortfattat för hur man brukar resonera i de frågor som kommer upp i programmet.


Hur kan man få skadestånd för olovlig trädfällning? Några år senare skrevs den om för teaterscenen.

För den som har god skriftlig bevisning (eller som räknar med att svaranden inte kommer att ha några invändningar) kan särskild handräckning vara en lämplig processform. Ett förfarande som knappast skulle hyllas om det gällde ett konstverk eller en möbel. Ett sådant förfarande kräver att länder som har euron går mot en mer integrerad finanspolitik. En lärare i Örebro har dömts för olaga frihetsberövande och egenmäktigt förfarande sedan han låst in skolans rektor i ett rum förra hösten. Om en tvist angående en förpliktelse enligt någon särskild föreskrift ska tas upp av en annan myndighet än tingsrätt, kan saken prövas enligt denna lag endast om det finns bestämmelser som medger sådan prövning.


Det som sägs i denna lag om tingsrätt ska i sådana fall gälla den andra myndigheten. Det här handlar inte ett dugg om prioritering utan om en rädsla för att upprätthålla lagen gentemot EU-migranter som lärt sig att de inte behöver följa svensk lag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg