torsdag 19 mars 2015

Kärlekens kemi

Krönika: Ulf Ellervik, professor i organisk kemi , Lunds universitet. Snart är alla tankar som bortblåsta och hjärnan känns nollställd. Kärlekens kemi och dess ingredienser. Du kanske tror att man bara kan förklara varför vi blir förälskade genom en neurokemisk lins. Eller kanske att attraktion är resultatet av en formell vars variabler går i linje med kärlekens kemi och de neurotransmittorer som är involverade i processen.


De flesta associerar kärlek med pirr och fjärilar i magen.

Men varför känner vi så här? Vi frågade Ulf Ellervik som är professor i kemi varför känslor känns i magen. För att kunna förstå förälskelse måste man ta en närmare titt på vårt belöningssystem i hjärnan, förklarar Ulf Ellervik. Vad sägs om en puff hormonspray i näsan för att våga bli kär på nytt? Eller några extra puffar för att upprätthålla en relation.


Några tips om hur barn lär sig naturvetenskap och om det naturvetenskapliga arbetssättet. Information om på vilket sätt respektive lektion kopplar till centralt innehåll kemi årskurs 4-respektive centralt innehåll i naturorienterade ämnen årskurs 1-3. Varför njuter vi av god mat?

Vad händer med oss när vi blir deprimerade? Ulf Ellervik är en engagerad forskare som vill få folk att inse att kemi är både viktigt och roligt. Många nykära tänker på sin kärlek procent av sin vakna tid.


Forskarna tror att det hänger ihop med låga serotoninnivåer, som även personer med tvångssyndrom har. Det vi kallar för kärlek kan delas in i tre stadier. Om vi har tur är det samma person i alla tre stadierna, men så behöver det faktiskt.


Tom har haft ett bra liv ihop med Daisy, men när han väl bestämmer sig för att gifta sig så blir det med Cecelia. Cecelia vill sparka Red Regan som är butler och nära vän till Tom. Trodde du att kärleken sitter i hjärtat? Egentligen är det små söta hjärnor vi borde rita på våra kärleksbrev.


Ciceronerna var Ulf Ellervik, professor i bioorganisk kemi och Mia-Marie Hammarlin, docent i etnologi, båda knutna till Lunds universitet. De dissekerade kärleken som fenomen utifrån deras respektive discipliner. Ulf Ellervik tog med publiken på en pirrande och underhållande tur genom kärlekens kemi. Isabelle och Petrina jämför sina fingrar för att se hur mycket de påverkas av sina telefoner.


Dessutom kommer kemiprofessorn Ulf Ellervik och avslöjar. Det påverkar dock inte hans direkta förtjusning för den vackra Libby. Lyckligtvis kan han hålla henne på en armlängds avstånd eftersom han är hennes arbetsgivare.


Om du vill behålla drömmen om den romantiska kärleken så sluta läs här.

Men är du nyfiken på hur din hjärna styr dina känslor så följ med till Institutionen för Neurokemi på Stockholms Universitet och hälsa på Anna-Lena Ström, forskaren som inte bara är expert på ovanliga sjukdomar utan dessutom satt sig in i kärlekens kemi. Hjärnans reaktioner har samtidigt följts med hjälp av magnetkameror. Man har kunnat se att aktiviteten ökar i vissa delar av hjärnan samtidigt som den minskar i andra.


En utredande text om kärlekens kemi. Vad som händer i kroppen vid kärlek förklaras här med hjälp av begreppen signalsubstanser och receptorer. Två artiklar om ämnet har använts som källor och dessa utreds och ställs mot varandra.


Texten avslutas med en kort diskussion om etik och moral.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg