måndag 9 december 2019

Sveriges största exportvaror

Till basindustrin räknas i allmänhet skogsindustrin, stål- och gruvindustrin samt den kemiska industrin. Viktiga importvaror är exempelvis el- och teleprodukter, livsmedel och personbilar. Vi exporterar också alltmer affärstjänster och tjänster inom data och information.


Vad säger statistiken om exporten? Largestcompanies har specialiserat sig på att ta fram unika topplistor inom det nordiska näringslivet.

Av de svenska direktinvesteringstillgångar som finns i EU utgjorde Storbritannien mottagarland för procent av dessa. Sverige exporterar mer än vi importerar. Trots att vi exporterar mest till Norge och Tyskland visar det sig att USA är det land som har störst betydelse för svensk export.


Amerikansk efterfrågan betyder alltså mer för den svenska ekonomin än vad vi tidigare sett, säger Lena Johansson, generaldirektör för Kommerskollegium. Europa, och främst EU, är den största marknaden för svenska exportvaror. I tur och ordning exporterar vi mest till Tysklan Norge, Finlan Danmark och USA.


En webbläsare som stöder JavaScript och SVG krävs för att se det här diagrammet.

Elenergi är både en import- och exportvara. De senaste åren har exporten varit - TWh per år. Vi har många viktiga elförbindelser till grannländerna. Varje land ansvarar för att rapportera in data till kartan. Vid värden beror det på att det inte kommit in någon data.


De största sporterna publikmässigt är fotboll och ishockey. Boka ditt boende idag och spara pengar - Se våra erbjudanden här! Orsakerna är ökad användning av fossila bränslen för el och värme och ökad produktion av diesel, cement och plast.


Den globala marknaden börjar mer och mer sätta likhetstecken mellan lyx, hög kvalitet och oss i Norden. Begreppet ”Skandinavisk lyx” har till och med börjat överskugga ”Den svenska synden”. Hur många godis sorter finns det i sverige ? Har Per namnsdag idag?


Vad betyder då engelska billion på svenska? Hade man is i glasen under vilda västern? Vem kom på att göra ost?

Stockholm, Göteborg, Malmö. Fräscha upp dina inhemska geografikunskaper här. En annan universitetsstad är Lund i Skåne. Därför präglas den gamla staden i Skåne till stor av studentlivet och alla nationer - studentföreningar där tentaångesten kan dämpas med umgänge och billig öl.


Indien är ett högteknologiskt land med rika naturtillgångar, bördiga jordar och stora kuststräckor. Trots detta placerar sig Indien på listan över världens 40. Den amerikanska livsstilen liknar på många sätt den svenska, men det finns också viktiga kulturella skillnader att beakta vid affärer med USA.


Det är omöjligt att täcka precis alla i en artikel som denna men vi plockar ut ett par favoriter för er läsare. Abba – Fick sitt genombrott i Schlagerfestivalen. Finsk musik har blivit en exportvara som allt fler skivbolag börjar intressera sig för. Det nödlidande och krigshärjade Kongos största resurs och exportvara är just nöden och kriget.


Sist på topp-listan kommer Kungälv norr om Göteborg. Siffrorna avser samanställning. Vänern är större än de tio sjöarna före på listan tillsammans.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg