måndag 23 december 2019

Shaken baby syndrome hur hårt

Caffey myntade i denna artikel även begreppet the whiplash shaken infant syndrome , som sedermera kom att kallas shaken baby syndrome (SBS) och idag abusive head trauma (AHT) som är en term som innefattar alla former av skallskador som orsakas uppsåtligt. Shaken baby syndrome , SBS, innebär att barnets huvud skakas på ett så kraftigt sätt att hjärnan skadas. Om man skakar barnet kraftigt, tre skakningar i sekunden under sex till åtta sekunder, kan hjärnan skadas permanent. Det föräldrarna anklagas för är skakvåld.


Man har hittat en så kallad triad av symtom som kopplas till shaken baby syndrome , det vill säga ögonbottenblödningar, svullnad i hjärnan och subdurala blödningar - blödning mellan hjärnan och hårda hjärnhinnan. Det menar allmänläkaren och nefrologen Lina Davidsson. Hela idén med ” Shaken Baby ” är en myt, hävdar hon och hoppas på ett paradigmskifte.


Kudos is a FREE service that helps authors explain, share and measure their article for maximum impact. Adam Carbajal was a victim of Shaken Baby Syndrome at the age of 1. This video is of Adam Before and After his injury. Shaken baby - syndrom Personuppgiftspolicy Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. A Call for More Scrutiny in Cases of Shaken Baby Syndrome.


Never Shake : Preventing Shaken Baby Syndrome - Duration:. Alice Hart -Davis 207views. Läkaren där sa att det inte var någon risk för shaken baby syndrome när jag skakat honom en par gånger med ena handen på magen när han låg i sängen.


Hon menade att det ska till mycket mer kraft, speciellt om barnet ligger i sängen då det har stöd av madrassen mot huvudet. Hon garanterade mig att jag inte skadat honom och log. Vad som än händer och hur maktlös du än känner dig ska du aldrig skaka ditt barn. Att skaka ett spädbarn kraftigt kan leda till akuta hjärnskador med livslånga följder. Huvudet på ett litet barn är stort i förhållande till kroppen och nackmusklerna är inte färdigutvecklade det gör att barnet inte kan hålla emot om det skakas.


För fem år sedan friade Högsta domstolen flera föräldrar som fällts för att ha misshandlat sina nyfödda spädbarn så svårt att de fått. Det orsakar stöt - och slitskador på hjärnan. Små blodkärl som går mellan hjärnan och de hinnor som omger hjärnan, slits av och orsakar blödningar.


I Sverige är det flera spädbarn som skadas allvarligt eller dör av sådana skador varje år ( shaken baby syndrome ). Vad betyder den uppmärksammade domen som kom från Högsta Domstolen i morse? En pappa som tidigare dömts för att ha misshandlat sin bebis frias nu. Det handlar om den minst sagt omdebatterade diagnosen skakvåld - shaken baby syndrome. Leder den till att oskyldiga döms och familjer krossas, eller räddar den spädbarn från misshandel? Tack för den artikeln.


Det är viktigt att de fysiskt misshandlade barnen med skallskador också fortsättningsvis får sina skador diagnostiserade och att läkare vågar misstänka misshandel. Barnen är inte betjänta av en häxjakt på läkare som vågar misstänka Shaken Baby Syndrome. Hur viktigt blir då läkarens utlåtanden vid en rättegång?


Inget talar för att diagnosen ” shaken baby syndrome ” sätts alltför frikostigt, vilket antytts i debatten. Läkare som anlitats i svenska domstolar har brustit i sin professionalitet. Vi kräver att samtliga dödsfall av barn granskas multiprofessionellt, skriver sju barnläkare. Jag saknar nästan ord.


Det är hemskt att se hur hon behandlar det gråtande barnet och trycker ned huvudet hårt , sa Victoria, 3 Hässleholm, till aftonbladet. Fick medhåll av läkare Och föräldrarna fick medhåll av barnläkaren och författaren Lars H Gustafsson som varnade för att metoderna kunde ge barnen skador, bland annat liknande dem som uppstår vid Shaken Baby Syndrome.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg