måndag 30 december 2019

Sveriges export bnp

Billigt Bilsemester till Sverige med halvpension. Boka ditt boende idag och spara pengar - Se våra erbjudanden här! Diagrammet visar hur stor exporten är i förhållande till BNP. Genom att klicka på de mindre diagrammen kan du också välja att visa hur importen har utvecklats.


Sveriges export bnp

Värdet av exporten motsvarar idag procent av BNP. Exporten av varor och tjänster bidrar till att svensk ekonomi växer. Men eftersom exporten bara ökade litegrann blev BNP -tillväxten ganska låg. Till basindustrin räknas i allmänhet skogsindustrin, stål- och gruvindustrin samt den kemiska industrin.


Viktiga importvaror är exempelvis el- och teleprodukter, livsmedel och personbilar. Om exporten ökar mer än produktionen ökar exportandelen och tvärtom. Sverige är liksom många andra små europeiska länder en mycket handelsberoende nation.


Stora ekonomier som USA och Japan har i allmänhet lägre exportandelar. Större länder som USA är överlag mer självförsörjande och har därför en mindre andel export och import. Detta fenomen är synligt på alla nivåer: Ju mindre geografisk yta man tittar på desto större andel av den totala produktionen består av export och import, t. Tjänsteexporten har ökat brant medan varuhandeln har ökat långsammare.


Fortfarande är dock exporten av varor större än exporten av tjänster. Det innebär att Sverige betalar mindre för importen än vad vi tjänar på exporten. Skillnaden bidrar till att bruttonationalprodukten, BNP , ökar och.


Vidare minskade exporten minskade med procent jämfört med första kvartalet, vilket höll tillbaka BNP -tillväxten med procentenheter. Det var i första hand export av investeringsvaror som låg bakom nedgången. Importen minskade med procent. Sammantaget drog exportnettot upp BNP -tillväxten med procentenheter. Vi har räknat med en svagare utveckling för varuexporten än för tjänsteexporten.


Den svenska exporten står fortfarande stark, men förlorar exportandelar i relation till omvärlden. Statsskuldens andel av BNP = hur stor statsskuldens del är av BNP. Den aktuella statsskulden ställs i relation till föregående års BNP.


Sveriges export bnp

Sveriges export steg med procent per år i genomsnitt. Statsskulden utslaget per invånare = hur stor statsskulden är utslaget per invånare i Sverige. Här sett som andel av BNP.


Med hänvisning till att Sverige är alliansfritt eftersträvar landet att i hög grad vara självförsörjande på försvarsmateriel. Små länder som Sverige har ofta en stor andel export och import av BNP. På senare år har Sverige dessutom utvecklats till en av världens största exportörer av försvarsmateriel i förhållande till BNP och capita.


Ofta använder man istället måttet real BNP. I real BNP har summan kompenserats för prisändringar genom BNP -deflatorn, som skiljer sig från konsumentprisindex genom att den baserar sig på landets hela ekonomi snarare än en viss varukorg av konsumentvaror.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg