tisdag 10 december 2019

Till det som är vackert

Directed by Lisa Langseth. With Alicia Vikander, Samuel Fröler, Josephine Bauer, Martin Wallström. Katarina is years old. With a troubled past in a dreary suburb.


Nu är hon på väg Till Det Som Är Vackert. Biopremiär oktober.

Till det som är vackert är en fantastiskt mogen debut av Lisa Langseth om vad som kan hända när mannen som har allt möter kvinna som har inget”. Betyget blev en femma. Alla är dock inte lika positiva. Malin Krutmeijer i Helsingborgs Dagblad är den av filmnyheternas källor som sätter ett betyg under tre.


Vi har de nyaste filmerna och tusentals titlar att välja mellan. Det finns byggnader vi slukas in i utan att förstå hur det hela gick till och det finns byggnader där vi kommer in och känner igen oss direkt i som om vi redan varit där hundra gånger förut… Det finns byggnader som vi redan från början vet bara blir tillfälliga och ytliga bekantskaper, den sorters byggnader som enbart existerar för sin egen skull utan något samspel med sin omgivning. När hon plötsligt drabbas av de klassiska mäster-verkens musikaliska kraft försöker hon ta klivet mot en annan vackrare värld.


En attityd av att skriva tittaren på näsan.

Men med tanke på Langseths ambition, sällsynta mognad och säkerhet – vi pratar ändå om en förstafilm – får detta anses som radanmärkningar. Det vackra är klassisk musik, som hon upptäcker av en slump på. Plötsligt öppnar sig en ny värld för henne som sätter toner på hennes känslor. Filmen handlar om nedärvda maktförhållanden i den högkulturella världen. Samuel Fröler blir lite av en parodi på den tänkande konstnären, han sitter i sitt fönster i motljus och röker cigaretter på ett eftertänksamt sätt.


Jo, ”Pygmalion” lurar i kulisserna men i ” Till det som vackert ” ser vi en uppdaterad och mindre eftergiven Eliza, och styckets Dr Higgins drivs här inte av bildningsiver eller vadslagning, här är det ”picken som styr”, som min gamla faster brukade säga. Resultatet blir spretigt och halvdant och Alicia Vikander. Det är dessa tre ingredienser jag. Allt för att nå fram till det hon tycker är vackert.


Men den nya världen visar sig snart vara fylld av makthierarkier och koder som håller tillbaka den som inte gör som den blir tillsagd. Kosta vad det kosta vill. Hon vinner av en slump två biljetter till en premiär på Konserthuset. Principen är att man kan ta ett ord som man tycker om och som är vackert och göra det till ett namn!


Ordets betydelse avgör om det passar som pojk- eller flicknamn, t. Bahar (vår) vara otänkbart som pojknamn. Men även om hon rent fysiskt tar sig in i finrummen visar sig de osynliga gränserna vara de svåraste att forcera. Han beskrev måndagsmorgonen i Boston som vacker och vårblommande med förhoppningar i luften inför loppet.

Solen skiner ständigt på en lugn och vacker trapp. Här är skärgården så vacker med höga berg runt omkring. En ovanligt vacker sorgesång om att lämna barndomen. Något att känna sig vacker och sorgsen till ?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg