måndag 16 december 2019

Sorg skilsmässa faser

Sorg skilsmässa faser

Till slut var det ändå jag som hamnade fixa allt, ansöka om skilsmässa , skaffa mäklare, tömma huset, berätta för barnen ja hela showen. Bittert, otroligt jobbigt och fattar inte idag hur man överlevde, men det gör man. Under den två år långa process vår skilsmässa tog upplevde jag att jag hade att göra med en främling. Den efterföljande fasen , bearbetningsperioden, är lättare. Det viktigaste är att hålla huvudet kallt: Om jag inte vill vara ensam, varför gör jag då slut?


Att väga för- och nackdelar, säger Eva Rusz. Det går absolut att bli bästa vänner efteråt. Men en skilsmässa kan göra ont och ta längre tid att läka än vi tror. Och då har vi fått en ny identitet.


Idagsidans artikelserie handlar om det – om hur det blev sen. Först ut är Barbro Lennéer Axelson som i sin bok ”Förluster” undersökt vad skilsmässor gör med oss. Att sorgens fåglar flyger över ditt huvud kan du inte förhindra men du kan se till att de inte bygger bon i ditt hår” Kinesiskt ordspråk Skilsmässa är ett exempel på hur förändring påverkar identiteten och självbilden.


I fall där sorgen beror på ett uppbrott kan det t. Självklart går alla igenom sorgeprocessen på olika sätt, och det är inte alla som följer alla faser. En annan av sorgens fem faser är där man upplever väldigt starka känslor. Förenklat kan man säga att du, om du kände dig trygg och älska har en grundläggande känsla av tillit med dig. Du kan fortfarande känna sorg i en separation, men du har en tillit till att saker och ting ordnar sig.


Om du kände dig otrygg och övergiven som liten drog du förmodligen slutsatsen (som barn ofta gör) att felet låg hos dig. Sorg är en normal och naturlig känslomässig reaktion på en förlust av något slag. Sorg är alla de ofta motstridiga tankar och känslor som våra förluster väcker inom oss. Hur förlusterna upplevs är individuellt, men dödsfall och skilsmässor är oftast smärtsamma.


Sorg skilsmässa faser

Vissa känslor blir så laddade att man får överdrivna reaktioner vid minsta antydan om att man har hamnat i en liknande känsla igen. Att gå runt med en massa instängd frustration och sorg kan också visa sig fysiskt genom exempelvis spänningar i kroppen och migrän. När du är mitt uppe i en separation kan det kännas som att man aldrig kommer att kunna gå vidare.


Oavsett om man är den som lämnar, blir lämnad eller om det var ett gemensamt beslut. Alla reagerar olika på sorgen över att det inte blev som man hade förväntat sig, planerat för och hoppas på. Sorg aktiverar samma system i kroppen som vid stress, vilket för vissa kan ge upphov till ett konstant stresstillstånd som inte lämnar utrymme för återhämtning.


Sorg kan övergå till ett tillstånd av utmattning eller depression. Det kan finnas försvårande omständigheter kring dödsfallet som motverkar naturlig återhämtning. Sorg är inte en tidsbestämd process som sker i stadier eller faser , utan beskrivs bättre som ett böljande flöde. Tillfälliga lättnader De flesta av oss har blivit socialiserade från tidig barndom att hantera sorgliga och smärtsamma känslor felaktigt lagrar vi denna känslomässiga energi inom oss.


Humörsvängningar och mycket känslor av alla slag. Apati ena dagen, stark ilska andra och djup sorg tredje. Alla känslostormar är normala och helt okej. Kanske upplever du även starka frihetskänslor – nu kan du plötsligt göra vad du vill, utan att någon annan lägger sig i! Skillsmässan har olika faser och det är mer än regekl än ett undantag att känslor som sorg förluster hamnar i samma neural nätverk i hjärnan där kan det lätt bli så att du börja tänka på gammla saker fast den egentliga känslan handlar om här och nu nedan finner diu lite om skillmässans emtionella faser.


I dag finns det krisberedskap för en massa saker, men inte för skilsmässor – en av de absolut vanligaste kriserna, konstaterar Anna Lidgard. Var beredd på att det kan ta flera år” En skilsmässa är en process och den som skiljer sig går igenom olika faser av chock, bearbetning och acceptans. Sorgens olika faser Sorgens olika delar Regina Birkehorn har bidragit till VIMIL genom att skriva om de fyra olika faserna : chock-, reaktions-, bearbetnings- och nyorienteringsfasen. Chockfasen När man råkar ut för det mest hemska och det man minst kan ha kontroll på, nämligen att någon dör.


I en skilsmässa kan barn reagera med vrede, sorg eller depression. Om barnet inte får det bättre, när förhållandena blir normala igen, genom att ni pratar om allt, och är öppna för det som händer, kan ni överväga att få en vägledare som kan hjälpa till att förklara hur du ska prata med barnet. Det är då man kliver in i chockfasen. Man håller då ifrån sig verkligheten och de besked man får.


Människor reagerar på olika sätt i denna fas - en del kan skrika ut sin sorg , andra blir som förlamade. I de fall krisen börjat stegvis, kanske då en sjukdom utvecklats till ett gradvis värre tillstån märks inte chockfasen, utan många går vidare till nästa fas. Dold sorg Vid förluster som anses mindre betydelsefulla eller som är förknippade med skam kan det hända att den förlustdrabbade döljer sin reaktion för omgivningen.


Det kan exempelvis handla om sorg vid AIDS-relaterad död eller suici svåra händelser som skilsmässa och arbetslöshet eller när barnen flyttar hemifrån.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg