torsdag 19 december 2019

Testamente barn enskild egendom

Med ditt testamente kan du hjälpa människor till ett bättre liv. Skriv ett skräddarsytt testamente online, du behöver inte kunna något om juridik. Våra jurister kan hjälper dig vid frågor.


Använd enkelt vår tjänst här! Vi har två barn som börjar bli vuxna.

Vi vill skriva ett testamente så att våra pengar och egendom blir enskild egendom för våra barn den dag vi dör. Makar ärver nämligen varandras enskilda egendom om de har gemensamma barn , det ger dem arvsrätt efter varandra, och det kan krångla till det. Då får du be ditt barn att i sin tur skriva ett testamente där det står att hans eller hennes barn ska ärva stugan. De flesta av oss borde överväga att skriva ett testamente där vi anger att vår kvarlåtenskap ska ärvas av våra arvingar som enskild egendom.


Att arvingarna ärver egendomen som enskild egendom innebär att denna inte kommer att ingå i en bodelning om arvingen skiljer sig eller avlider. Testamente och enskild egendom. Det finns begränsningar i hur ett arv kan fördelas men om du vill att det ska ske på ett specifikt sätt är det bra att skriva ett testamente för att undvika oklarheter och tvister i framtiden.


En vanlig situation som kräver ett testamente är när en förälder vill att sitt barn ska få arvet som enskild egendom inom ett äktenskap.

Den som upprättar ett testamente kan bestämma att den egendom som testamenteras bort ska vara mottagarens enskilda egendom. Detta innebär att egendomen inte kommer ingå vid en eventuell bodelning. Det är giltigt om det skrivits av någon som är minst år. Det kan förvaras i bankfack eller också hemma.


Pengarna kommer ju ändå familjerna till del. Våra barn har rätt att begära ut sin laglott, men vi vill gärna att de väntar till bådas vår bortgång. Tar våra barn ändock emot laglotten, skall denna vara barnens enskilda egendom. Detsamma skall gälla all avkastning samt allt som kan komma att träda istället för denna egendom. Behöver du skriva ett testamente ? Efterlevande make ärver med andra ord även enskild egendom med fri förfoganderätt.


FRÅGA Hur skriver man ett testamente där man vill att barnens arv ska vara enskild egendom ? Fri förfoganderätt innebär att egendomen går tillbaka till den avlidne makens arvingar efter bådas bortgång. Om make inte ska få rätt att ärva enskild egendom måste detta framgå av ett testamente. Kan man göra sina barn arvlösa med ett testamente ? Barn (bröstarvingar) har alltid rätt att kräva ut sin laglott, vilket i regel utgör hälften av ditt arv. Du kan skriva en önskan i ditt testamente att barnen ska avstå ifrån att kräva ut laglotten vid din bortgång för att skydda exempelvis en efterlevande partner.


Makar som har äktenskapsförord har också oftast enskild egendom.

En make kan också fått egendom med villkor att den ska vara enskild. Sådan egendom tillfaller alltid efterlevande make, om det inte finns något testamente. I ett testamente kan man välja att låta barnen få del av den enskilda egendomen antingen helt eller till viss del. Det är väldigt vanligt att testamentera till barn , med villkor om att den testamenterade egendomen skall vara enskild egendom. När barnet sedan i vuxen ålder gifter sig eller blir sambo så är den testamenterade egendomen enskild egendom i ett äktenskap eller anses ej införskaffad för gemensamt bruk enligt sambolagen.


Vi min fru och jag önskar skriva ett testamente om enskild egendom för att försäkra oss om att våra egendomar tillhör våra barn och inga andra, efter det att vi bägge har gått bort. Kan ni skicka en dylik mall?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg