måndag 2 december 2019

Schizofreni symtom

Läkarna delar in dem i tre kategorier: Positiva symtom – som att se, höra, lukta eller smaka saker som inte finns och vanföreställningar av t. Om du har schizofreni och känner att du börjar bli sjuk. Kontakta din psykiatriska mottagning om du haft en psykos tidigare, och märker att du håller på att bli sjuk. Dina närstående kan även kontakta vården i ditt ställe.


Schizofreni symtom

Psykos är ett framträdande drag vid schizofreni men kan periodvis vara frånvarande, speciellt om personen medicinerar med antipsykotiska läkemedel. Denna beteckning används för att beskriva en personlighetsstörning med symtom som till viss del liknar schizofreni. I efterhand ser många tillbaka och kan peka på ovanliga beteenden långt innan diagnosen schizofreni ställdes. Men då var det ingen som insåg att någonting var fel.


Ibland kan tidiga tecken på schizofreni misstas för tecken på normalt tonårsbeteende, drogmissbruk eller bara ren lättja, arrogans eller motsträvighet. Positiva symtom är något som tillkommit medan negativa symtom är något som saknas, t ex förlust av förmågor. Schizofreni är en psykisk sjukdom som ofta får både psykiska, sociala och somatiska konsekvenser.


Schizofreni symtom

Sjukdomen innebär perioder av symtom som vanföreställningar, hallucinationer och inåtvändhet. Det är vanligt med svåra symtom vid schizofreni. Schizofreni kan uppkomma nästan när som helst i livet men det är vanligast att symtomen först visar sig mellan och drygt års ålder.


Män tenderar att utveckla symtom i de sena tonåren eller tidigt i 20-årsåldern och kvinnor i 20-årsåldern eller tidigt i 30-årsåldern. Sjukdomen präglas av perioder då man inte kan skilja på verkligheten och ens egna föreställningar. Många patienter har dessutom svårt med sina kognitiva förmågor och har ibland även affektiva symtom.


Schizofreni symtom

Ibland beror en psykos på att du har en så kallad psykossjukdom, men inte alltid. Den vanligaste psykossjukdomen är schizofreni , som du kan läsa mer om här. Schizofreni kan sägas vara en form av psykossjukdom, där psykosen är funktionell, det vill säga att den framför allt är psykiskt betingad.


Olika somatiska sjukdomar och droger kan ge symtom som är identiska med schizofreni , men klassas då som organisk psykos respektive drogutlöst psykos. Positiva i det här fallet betyder inte goda eller bra symtom utan innebär att någonting läggs till, exempelvis hallucinationer. Negativa symtom innebär tvärtemot att något går förlorat, till exempel socialt engagemang. Symtom vid schizofreni.


De försummar ofta grundläggande personlig hygien. Personer med negativa symptom behöver hjälp med vardagliga sysslor. Detta kan göra att de verkar lata eller ovillig att hjälpa sig själva, men problemen är symptom orsakade av schizofreni.


Kognitiva symtom är subtila. De främsta egenskaperna som kännetecknar paranoid schizofreni är tydliga vanföreställningar eller auditiva hallucinationer. Symptom i samband med paranoid schizofreni. Associerade symtom inkluderar ångest, ilska, undandragande och en tendens att argumentera.


De kan ha en attityd av överlägsenhet och nedlåtenhet. De negativa symptomen på schizofreni. Negativa symptom är, som vi nämnt, inte lika ”spektakulära” som de positiva, men leder till en sämre prognos. Om en patient lider av dessa symptom så kanske neuroleptika inte kommer fungera. De är kopplade till nervcellsfunktionen i den temporala loben samt parahippocampala gyrus.


Inskränkning i social och yrkesmässig funktion är vanligt bland patienter med schizofreni och förstärks av den isolering och sysselsättningsbrist som drabbar många. Ungefär hälften av dem som insjuknar i en psykotisk episod får senare diagnosen schizofreni , vilket innebär att man har haft psykotiska symtom i mer än ett halvår. Psykosen kan vara det huvudsakliga problemet, eller en del av en annan sjukdom.


Paranoid schizofreni har samma symptom som schizofreni totalt sett, vilket bland annat kräver att symtomen pågått under ett antal månader. Till exempel är det vanligt med psykotiska symtom vid bipolär sjukdom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg