tisdag 17 december 2019

Serotonin mat

Att äta en hälsosam kost som innehåller mat som ökar serotonin - och dopaminnivåerna, är en strategi som bör åtföljas av psykologisk behandling och medicinering, så som din läkare finner lämpligt. Den är kopplad till skratt, lek, sex och gott humör. Den är också viktig för sömnen eftersom serotonin är förstadie till melatonin, vårt främsta sömnhormon.


En naturlig humörhöjare är aminosyran tryptofan, som omvandlas till serotonin i kroppen och gör oss glada och avslappnade. Den finns bland annat i pumpakärnor, kyckling, kalkon och nötter. Det gäller att sikta in sig på mat som innehåller mest av de ämnen som stärker hjärnan och lyfter humöret.

Du kanske undrar ifall det går det att öka serotonin med mat ? Det kanske flest personer tänker på när det kommer till att öka serotonin naturligt är antagligen via mat. Det finns en ganska utbredd bild att det går att höja serotonin nivåerna genom att få i sig tryptofan, aminosyran vi pratade om i början av. Vad gäller serotonin så brukar det hjälpa att öka serotoninnivåerna när vi känner oss nedstämda och oroliga. Det du kan göra på naturlig väg är att öka ditt intag av tryptofan via kosten du äter.


På samma sätt finns det mat som har motsatt verkan och stimulerar våra naturliga må bra-hormoner, serotonin och dopamin. Fröna är mycket rik källa av serotonin. De innehåller också protein, kalium, zink, järn, B-vitaminer, vitamin E, magnesium och kalcium.

Pumpafrön, pumpafrön, vattenmelon frön, sesamfrön, linfrön, solrosfrön är några frön som innehåller serotonin. Sesamsmör, även känd som Tahini är en bra källa av serotonin i maten. Bland annat är serotonin både vanlig och viktig i hjärnan och mag-tarmkanalen, men har även uppgifter i blodcirkulationen där den bland annat har förmågan att aggregera trombocyter vid sårläkning. Serotoninhöjande mat - ät kiwi, banan och pumpafrön!


Av allt serotonin i kroppen finns i mag-tarmsystemet. Personer med social fobi har för mycket serotonin i hjärnan Forskning. Tidigare trodde forskarna att personer med social fobi hade för lite serotonin i hjärnan. Men en ny studie gjord vid Uppsala universitet visar att det är tvärtom - de har för mycket.


Ju mer serotonin dessa personer tillverkar desto räddare blir de i sociala situationer. Experter anser att dess huvudfunktion är att bibehålla varje persons emotionella stabilitet. Den syntetiseras från tryptofan.


En stor del av serotoninet återfinns i mag- och tarmkanalen där det reglerar tarmrörelser. Brist på serotonin leder vanligtvis till depression. Det används där för att signalera näringstillgången i födan för att på så sätt ge återkoppling till hjärnan om man befinner sig i en näringsrik eller näringsfattig miljö.


Forskningen om serotonin i buken är dock relativt ny, men vi vet att det spelar en viktig roll för aptiten och matsmältningen. Hos utbrända och deprimerade personer är serotonin -nivån ur balans (för låg). Kiwi innehåller magnesium som är en viktig komponent för bildandet av serotonin.

Hur kan man höja serotonin -nivåerna (utan medicin)? Det har visat sig att mat som är rik på aminosyran tryptofan ökar halten av serotonin i hjärnan. HTP kan åtgärda brist på serotonin och ge dig tillbaks din liv. Att serotoninet är bas för så många kroppsprocesser gör en brist allvarlig men, just därför, åtgärden desto effektivare. Där (bristen på) serotonin är orsaken till problem försvinner problemen då serotoninbristen åtgärdas.


Tryptofan kan även användas för bildning av niacin. I mat hittar man tryptofan i proteinrik föda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg