torsdag 12 december 2019

Svår depression

Få bort depressionen i dag med ljudbok. Har du en medelsvår eller måttlig depression är det svårt att klara av vardagen, och det märks tydligt för den närmaste omgivningen att du mår väldigt dåligt. Har du en svår eller djup depression påverkas hela livet, och du kan ha svårt att äta, dricka eller sova.


Egentlig depression är den vanligaste formen av depression. För att få diagnosen ”egentlig depression ” krävs det att du är nedstäm samt att du har andra symptom på depression under minst två veckor.

Du måste även ha svårt att sköta arbete och det sociala livet. Drygt hälften av dem som för första gången får en depression kan bli sjuka igen. Utvärdering av psykoterapi När du får psykoterapi som behandling mot depression är det viktigt att ditt tillstånd utvärderas efter en ti för att ta reda på om behandlingen hjälper. Vid en svår depression kan man må så dåligt att man inte ens orkar stiga upp ur sängen eller orkar äta och dricka. Allvarliga självmordstankar och planer på att ta sitt liv kan förekomma, även om inte alla som har en svår depression tänker på att ta sitt liv.


Tricykliska antidepressiva, TCA, brukar mest användas vid svår depression eller om andra läkemedel inte fungerat tillräckligt bra. Detta gäller den vanligaste formen av depression , som brukar kallas egentlig depression. Du får en annan läkemedelsbehandling om du har en depression i samband med bipolär sjukdom.

Medelsvår depression då symtomen är fler och mer varaktiga och patienten har svårt att upprätthålla sitt vardagsliv och arbete. Hos personer med medelsvår till svår egentlig depression är funktionsförmågan och livskvaliteten kraftigt nedsatt, vilket medför stora svårigheter att klara vardagslivet och de dagliga aktiviteterna. Vid medelsvår depressiv episod har patienten oftast svårt att fortsätta med sina vanliga aktiviteter. För svår depression ska samtliga av de tre huvudkriterierna föreligga plus minst ytterligare fem av resterande kriterier, totalt minst åtta. Detta gäller speciellt för patienter som har en svår depression , har nedsatt ADL-funktion, tidigare haft episoder av depression eller har allmänt nedsatt psykisk hälsa.


Vid svår depression är individen mycket funktionsnedsatt och kan behöva sjukhusvård. Fråga: Svår depression ? Jag är år och bor i malmö. Jag har det senaste halvåret haft otroliga problem både fysiskt och psykiskt och varit in på MAS akut vid flertalet ggr. Olika grader av depression. En depression kan vara lindrig, måttlig eller djup.


Om du har en lindrig depression kan du oftast klara av vardagen trots att du mår dåligt. Har du en måttlig depression är vardagen svårare att hantera, men du klarar det mest nödvändiga. Vid en djup depression kommer du knappt upp ur sängen.


En lätt depression förhindrar en inte från att fungera normalt i vardagen, även om man mår dåligt. Vid en medelsvår depression kan vissa fortfarande fungera normalt, medan andra har det svårt eller inte klarar av att exempelvis arbeta, socialisera eller sova. Nedstämdhet, energilöshet, sömnproblem och ångest kan vara tecken på depression.

Depressioner är vanliga tillstån som kan drabba vem som helst. Eftersom det skett en störning av kroppens hormonsystem vid depression är det viktigt att snabbt komma till rätta med sjukdomen innan hjärnan och resten av kroppen tar skada. Prognosen för äldre med depression är generellt dålig och risken för att depressionen blir kronisk är hög. Depressiv episod (F32) betecknar ett första insjuknande i depression.


Om diagnosen förekommit tidigare, ska diagnosen recidiverande depression (F33) användas. Diagnosen depressiv episod omfattar en rad olika tillstån med delvis skilda symtom, prognos och svar på behandling. Symtombilden omfattar både somatiska och psykiska symtom. Kognitiv terapi bidrar till att förstärka effekten av den antidepressiva medicinen och framför allt till att motverka att depressionen kommer tillbaka senare i livet. Vid svårare depressioner , speciellt då den sjuka kan utgöra fara för sig själv på grund av självmordstankar, kan det bli aktuellt med sjukhusvistelse.


Ibland övergår den psykomotoriska hämningen till stupor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg