tisdag 24 december 2019

Sexualitet hos äldre

En vanlig fysisk förändring hos kvinnor i takt med att de blir äldre är att det tar längre tid för slidan att bli fuktig och klar för samlag när man är sexuellt upphetsad. Dessutom minskar slidans elasticitet, vilket kan medföra att samlag blir mindre behagligt. Resultat: Studiens resultat visade att kroppen förändrades med stigande ålder men lusten till sexuell aktivitet fanns kvar.


Vi ser hos äldre att när förmågan till erektion hos män försvinner så kanske samlaget försvinner, men inte intresset för sex – för lusten finns kvar. En litteraturstudie som bely-ser äldres behov av sexualitet.

Sexualitet bland äldre. Examinationsarbete i omvårdnad poäng. Malmö högskola: Hälsa och Samhälle, Utbildningsområde omvårdnad. Syfte: Syftet med studien var att beskriva sexualitet hos äldre.


Sökningarna gjordes i databaserna CINAHL och Medline. Originalstudier som redovisade äldres syn på sin sexualitet inkluderades. Kärlek och intimitet hos personer med demenssjukdom påverkar hälsa och välbefinnande.

Tänk på att inte alla personer med demenssjukdom är heterosexuella. Alla definierar sig inte utifrån sitt vid födseln tilldelade kön. Varför är äldres sexualitet en ickefråga? Det finns många fördomar om äldres sexualitet.


En av konsekvenserna av detta osynliggörande kan bli att personal inom vården alltför sällan informerar eller ställer viktiga frågor. Många äldre homosexuella har upplevt ett betydligt mer fördomsfullt samhälle än dagens. Det är erfarenheter som kan begränsa möjligheterna att finna sin egen sexualitet och dess uttryck. Attityder gentemot sexualitet Många äldre är idag beroende av andra för att klara av det dagliga livet, inkluderat den sexuella aspekten. Det visar hur viktigt det är att vårdpersonal som behandlar äldre har ett brett synsätt, och en förståelse för att kärlek, lust och sexualitet inte upphör på grund av ålder.


Läkare och sjuksköterskor ska inte tveka att fråga om sexuella problem, oavsett ålder, säger Nils Beckman. Bakgrund: Åldrandet sker hos alla människor och upplevelsen av ålderdomen är individuell. Särskilt på vårdboenden är de äldre beroende av omgivningens attityder och förståelse för att kunna uttrycka sin sexualitet. Där kan du läsa mer om Nils Beckmans forskning och om vanliga läkemedel som kan påverkar sexualiteten hos äldre. Du får också möta Jenny Grälls som berättar om sitt pionjärarbete som barnmorska på ett äldreboende och sjuksköterskan Pernilla Bengtsson som menar att tystnaden kring äldres sexualitet handlar om åldersdiskriminering.


Det blir allt vanligare att hitta en ny kärlek sent i livet.

Och i Sverige har fler sex efter än någonsin. Läs Veteranens artiklar om kärlek, relationer och. Hos flertalet män sjunker produktionen av könshormonet testosteron med stigande ålder. Nu har forskare i USA för första gången tydligt visat att en behandling som återställer testosteronhalten hos äldre har flera positiva effekter.


Ett exempel är äldres tankar kring och rätt till lust, sexualitet och närhet. Sex är folkhälsa, sex är välfärd och därför är sex i högsta grad är politik. När man ägnar två dagar åt ny kunskap, samtal och debatt på tema att göra skillnad för äldre borde detta vara en självklar del av programmet. Majoriteten av 70-åringar ser sexualiteten som en positiv faktor i livet. Ingri år, berättade i gårdagens SvD om hur tacksam hon är över att ha fått uppleva ett långt och lustfyllt äktenskap.


Integrationen av hela den mänskliga kroppen i begreppet sexualitet tillåter oss att förstå att vi är sexuella varelser från och med ögonblicket vi föds till det ögonblick vi dör. Detta innebär att barn och ungdomar, precis som vuxna och äldre människor, besitter sexualitet. Det är viktigt att behandla smärta hos äldre och att behandla den rätt, då smärta i sig lätt kan orsaka symtom och besvär hos äldre som t ex oro, kognitiva störningar och depression.


Således kan symtom som oro, ångest och depression bero på en underbehandlad eller felbehandlad smärta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg