onsdag 2 november 2016

Överlåtelse bostadsrätt bodelning

Ladda Ner Ett Garanterat Juridiskt Korrekt Köpekontrakt För Bostadsrätt Direkt! Bonava bygger hållbara hem och levande platser. Se bostadsrätter till salu här.


Bonava är en ledande bostadsutvecklare i norra Europa. Bostadsrätten kan också övergå till annan person på andra sätt, till exempel genom arv, bodelning , gåva eller byte. Hur fungerar det när du ska sälja din bostadsrätt ?

När man köper en bostadsrätt måste ett skriftligt avtal tas fram och undertecknas av båda parter. Hej och tack för din fråga! För Sambor är det inte obligatoriskt att genomföra en bodelning. Det som ska delas är samboegendomen. Denna utgörs av bostad och bohag som förvärvats för att vara sambornas gemensamma (se här).


Från huvudregeln om hyresvärdens samtycke finns det undantag. Bodelning bostadsrätt – Bodelning av bostadsrätt görs ofta under bestående äktenskap eller i samband med en skilsmässa. För att avgöra om en fastighetsöverlåtelse ska betraktas som köp eller gåva används huvudsaklighetsprincipen.

För bostadsrätter och annan lös egendom används i stället delningsprincipen. När den skattskyldige avyttrar sin ersättningsbostad ska uppskovsbeloppet återföras till beskattning. Bodelning av fastighet – Bodelning av fastighet görs under bestående äktenskap eller i samband med skilsmässa.


När ni vill överlåta en fastighet mellan er under äktenskapet är en bodelning det vanligaste tillvägagångssättet. Det kan även nämnas att den som övertar en bostadsrätt ska bli, om denne inte redan är, medlem i bostadsrättsföreningen (se kap. § BRL). Vid upplösning av ett samboförhållande, av en annan anledning än att samborna ingår äktenskap, ska en bodelning av samboegendomen genomföras om någon av samborna begär det (se § SamboL).


Vid bedömning om bostadsrätten har köpts, sålts eller givits bort i gåva jämförs priset med bostadsrättens marknadsvärde. Säljer du bostadsrätten till ett pris som understiger marknadsvärdet, exempelvis till en närstående, kan överlåtelsen delvis anses som gåva. Om ersättningen, för exempelvis aktier eller bostadsrätt , är en fjärdedel av marknadsvärdet ses det som köp till en fjärdedel och resten som gåva, se blandat fång. Efter överlåtelsen ska förvärvaren ansöka om medlemskap i bostadsrättsföreningen. Detta kallas blandat fång.


Nekas förvärvaren medlemskap är överlåtelsen ogiltig. Känner en person som fick huset vid bodelning , sedan när hon sålde huset år senare så krävde exet hälften av vinsten (vinsten räknad mot värderingen som låg till grund för bodelningen ). Det blev en del strul, men det var tydligen inte helt självklart att han hade fel. Bodelning kan göras vid en skilsmässa, när ett samboförhållande upphör, när man fortfarande är gift eller när någon i paret dör. Om bodelningen ska göras vid en skilsmässa är utgångspunkten vilka egendomar ni hade den dag som tingsrätten tog emot er ansökan om äktenskapsskillnad.


Dessa regler är dock ganska krångliga och hur utgången skulle bli i just ert fall är oklart. För att besvara din fråga huruvida det är möjligt att ”lindra effekterna” vid bodelningen kan sägas att: Vid överlåtelse av fastighet mellan närstående är det vanligt att överlåtelsen innehåller både ett oneröst och benefikt moment.

Som huvudregel bör man alltid se till att göra en bodelning , annars finns risk för att ena maken eller makan flera år senare kräver en bodelning. Rätten att begära bodelning kvarstår i flera år efter en skilsmässa. Om man bara har enskild egendom och ingen vill ta över en bostad från den andra behöver man inte göra en bodelning.


Ett gåvobrev ska upprättas och skickas i original till Riksbyggen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg