måndag 14 november 2016

Ärver sambo livförsäkring

Att testamentera till sambo. Att komplettera med en livförsäkring. Genom att teckna en livförsäkring kan ett försäkringsbelopp falla ut vid dödsfall. Det kan hjälpa den efterlevande att betala ut arvet till barn. Viktigt är att den tecknas på rätt sätt så att det får avsett syfte.


Ärver sambo livförsäkring

Inte ens genom ett förmånstagarförordnande går det att skriva in en sambo som förmånstagare till denna pension. Eftersom det handlar om livsvariga pensioner kan den efterlevande alltså förlora stora belopp på att inte vara gift. För att livförsäkringen ska ­tillfalla sambo behöver man ­bara ha bott samman en kort tid huvudsaken är att man har haft för avsikt att leva tillsammans. Försäkringsbolaget gör en egen prövning av samboförhållandet med utgångspunkt från sambolagen, säger Fredrik Boqvist på Familjens jurist.


Med sambo menas just sambo. Står det ett namn blir det namnet trots att man kanske inte bor ihop längre. Jag vet flera fall där gammal sambo stått kvar som förmånstagre i massor år efteråt. Det kan då bli den gamla sambon som ärver trots att man kanske har en ny eller tom.


Ärver sambo livförsäkring

En sambo ärver inte automatiskt sin partner. Här beskriver vi kort på vad sätt ett testamente kan skrivas när det finns egna och gemensamma barn i familjen och vad du som sambo bör tänka extra på. Enligt lag ärver sambor aldrig varandra.


Sambor ärver inte varandra. Allt fler lever tillsammans som sambo men många känner inte till vilka effekter samlevnadsformen har på privatekonomin. Här får du värdefulla tips och råd. I situationen där sambon saknar barn kommer dess föräldrar att ärva.


Ärver sambo livförsäkring

Om föräldrarna inte är vid livet kommer syskon och halvsyskon att ärva i föräldrarnas ställe. Har ni tecknat en livförsäkring ? Hans barn, som är särkullbarn i likhet med dina, har ju rätt att ärva direkt efter förälderns död. Som faller ut till dig? Att vara sambo innebär mer än att bo ihop. Ni ärver inte varandra, är inte underhållsskyldiga gentemot varandra och är sällan förmånstagare till varandras livförsäkringar.


Viktigt att känna till är också att sambor inte ärver varandra till skillnad från gifta. Om du vill ärva din sambo eller vill att din sambo ska kunna ärva dig måste ni skriva testamente, annars ärver barnen eller era respektive föräldrar och syskon allt. I ett testamente bestämmer ni hur ni vill att ert arv ska fördelas. Livförsäkring en annan väg.


Det är med andra ord inte självklart att det finns något kvar av det uppskjutna arvet när styvföräldern avlider. Det kan förstås vara ett skäl till att, trots allt, låta särkullbarnet ärva direkt, säger Monika Selvin. Bröstarvingar (den avlidens barn) ärver lika lott.


Observera att sambor inte ärver varandra, vilket i ditt fall innebär att du och din sambo måste gifta er för att ni ska kunna ärva varandra. Vidare ärver inte sambor varandras skulder heller, med hänvisning till att man aldrig ärver någon annans skulder, som tidigare nämnt. För att fullt ut trygga både din partner och era barn behöver testamentet därför ofta kompletteras med en livförsäkring. Testamente är extra viktigt om ni har omyndiga barn.


Utan testamente är det som sagt era barn som ärver bostaden och om barnen är omyndiga finns risk att de inte kan ta över eventuella bolån. Angående livförsäkringen så kan den vara utformad på olika sätt. I ditt fall verkar det vara du som är försäkringstagaren och i så fall utbetalas dödsfallskapitalet direkt till dig. Teckna samtidigt livförsäkring med partnern som förmånstagare.


Detta är särskilt viktigt om det finns barn med i boet från tidigare förhållanden. Särkullbarn har nämligen rätt att få ut sitt arv direkt efter en avliden förälder. Detta kan bli en mardröm för den sambo som därmed kan riskera bli av med sitt hem.


Finns det barn ärver barnen (oavsett om det är särkullsbarn eller gemensamma barn). Du ska också vara uppmärksam på vem som står som förmånstagare på din pensions- eller livförsäkring.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg