torsdag 10 november 2016

Magnesium i mat

Just nu för endast kr. Vi erbjuder snabb leverans, gratis teknisk support och returrätt. Följande livsmedel innehåller magnesium I fallande ordning och per 1gram.


Det rekommenderade dagliga intaget (RDI) är 3mg. Lista: Mat med mycket magnesium.

I maten finns det bra halter av magnesium i bland annat gröna grönsaker, nötter, frön och råris. Men det spekuleras i att även bra mat innehåller mindre mängder magnesium än tidigare, det kan vara ytterligare en tänkbar anledning till att vi kanske får i oss mindre än vad vi tror. Hur får vi i oss magnesium ? Vi får också i oss magnesium genom vattnet vi dricker, framförallt i kommuner med hårt vatten.


Hur mycket magnesium behöver vi varje dag? Räknat per 1gram är magnesiumhalterna lägre i havregryn, fullkornsprodukter, bönor och linser. Men eftersom vi oftast äter större portioner av dem än av exempelvis choklad är de viktiga källor till magnesium.


En sund och hälsosam kost minskar risken att drabbas av magnesium brist och allt vad det innebär.

Som tur är innehåller många råvaror magnesium. Under de senaste decennierna har dock upptag av magnesium via livsmedel minskat avsevärt. Man behöver 3mg magnesium per dag för att täcka kroppens normala behov.


Förutom det behövs 10–mg per timme när man tränar hårt och svettas mycket. Det är inte speciellt svårt att få i sig mineralet via kosten eftersom magnesium finns i många vanliga livsmedel. Bland annat för metabolismen, för att bryta ned mat och för tillverkningen av viktiga fettsyror och proteiner. Precis som andra mineraler kan vi tillgodogöra oss magnesium genom den mat vi äter. Tabellen är sammanställd med data.


Läs mer om vad magnesium gör i kroppen. Större utbu bättre priser. Leta i flera butiker samtidigt.


I vilken mat finns magnesium ? Källor till magnesium är gröna bladgrönsaker, baljväxter och fullkornsprodukter vilket är hälsosam mat som du kan äta med gott samvete. Stora doser ger främst kalciumbrist men det borde inte vara något större problem om du äter ost. Du trenger 3mg magnesium om dagen for å dekke kroppens normale behov.


I tillegg må du regne med 10–mg i timen som forsvinner via svetten når du trener.

Det er imidlertid enkelt å få i seg nok magnesium , som du finner i en rekke vanlige matvarer. Magnesium biverkningar. De största mängderna hittar man i baljväxter, bladgrönsaker, kött, fisk, skaldjur och produkter med fullkorn. Det finns även i varierande mängd i vårt dricksvatten.


Utöver kosten finns magnesium även i kosttillskott. Vissa experter tror att den låga halten av magnesium i modern mat kan vara orsaken till många fall av depression och psykisk sjukdomar. Kelaterad magnesium har högre absorption (chelated) än icke-kelaterad (non-chelated) men är dyrare.


Den är manipulerad för bättre upptag. Ta en tablett på morgonen och en på kvällen, gärna ihop med mat. Ta inte allt magnesium samtidigt. Mineraler kan inte bildas i kroppen. Däremot finns de i naturen och därför också i maten vi äter och dricker.


Vissa behöver man så lite av att de ibland kallas spårämnen. De andra behöver vi lite mer av, t ex kalcium, fosfor och kalium. Färsk spenat och färsk basilika är exempel livsmedel som är väldigt rika på magnesium.


Men genom att äta potatis och bönor kan du få i dig en större mängd magnesium eftersom det är lättare att äta stora mängder – trots att potatis och bönor innehåller mindre magnesium per 1gram än basilika.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg