torsdag 17 november 2016

Adhd anhörig

Utan dig hade livet för din anhöriga med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF) troligen sett helt annorlunda och troligtvis svårare ut. Vi vill få dig att förstå att du inte är ensam och att det finns tusentals andra anhöriga i samma situation som du. Deras berättelser kommer du få ta del av här. ADHD är en vanlig funktionsnedsättning, ca fem procent av alla barn har ADHD och problemen finns ofta kvar i vuxen ålder.


ADHD är ett samlingsnamn som även omfattar ADD och ADHD i kombination med DCD.

ADD är ADHD utan hyperaktivitet, med tyngdpunkt på uppmärksamhetsproblem. Att leva med add eller adhd kan ha sina sidor. Oavsett om du har det själv eller har det i din omgivning.


Här är punkter som hjälper på vägen. Materialet vänder sig till dig med ADHD som har ett arbete eller söker jobb. Guiden sammanfattar och synliggör de vanligaste områdena som kan komma att påverka dig i arbetslivet. Den ger konkreta tips och verktyg.


Man går kursen tillsammans med en anhörig , eller någon man har en nära relation till i sin vardag.

Där ges bland annat föreläsning med olika föreläsare beroende av temat, och där ges även möjlighet till erfarenhetsutbyte. Det är ca 10–deltagare med adhd och lika många anhöriga i varje kurs. Adhd är en så kallad neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Den påverkar din förmåga att koncentrera dig, styra och kontrollera ditt beteende.


Den kan också påverka hur aktiv eller intensiv du är som person. Adhd har ingenting med intelligens att göra, utan med hur hjärnan och nervsystemet fungerar. Screeninginstrument för ADHD i form av en skattningsskala avsedd för anhöriga , där respondenten får ta ställning till olika påståenden beträffande hur hans eller hennes anhörige beter sig i det dagliga livet. Broschyren är utarbetad av Janssen och innehåller kortfattad information om ADHD.


Om man är anhörig till en med ADHD finns det böcker att läsa, men även stödgrupper man kan gå i. Jag rekommenderar dig att lära dig allt du kan från proffs, så att du blir en verklig hjälp för er fortsatta relation och att du uppgraderar dina egna behov framför hans. För att en person med funktionsnedsättning ska kunna leva ett gott liv är det viktigt att anhöriga och närstående har goda kunskaper om funktionsnedsättningen, dess konsekvenser och vad man kan göra för att underlätta situationen. En diagnostisk utredning för adhd är aktuell om en vuxen person har stora koncentrationssvårigheter och andra symtom som kan förknippas med adhd och som skapar allvarliga problem i vardagen. Och: - att ADHD upptäcktes i barndomen, men kanske inte blev formellt diagnosticerat.


Intervjun tar vanligen en och en halv timme att genomföra. DIVA omfattar enbart kärnsymptomen på ADHD vilka krävs för att kunna ställa en ADHD -diagnos enligt DSM-IV och inte andra samtidiga symptom, syndrom eller störningar. Många unga vuxna med svår adhd -problematik klarar inte av vardagen på egen hand och bor därför kvar hemma hos sina föräldrar.

Tillvaron kan bli mycket kämpig för de anhöriga , som ofta inte känner till att de har rätt till stöd från kommunen. En fördel med denna skattning är att den också finns i anhörigversion – på så vis kan patientens aktuella situation belysas från flera håll. Här hittar du information om ADHD och verktyg som kan underlätta vardagen.


Du kan läsa om symtom, behandling och hur en utredning hos läkare kan gå till. Add är en form av adhd. Men kriterierna skiljer sig vid överaktiviteten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg