onsdag 27 april 2016

För kärleken recension

Först en våldsam kollision, sedan backas bandet och vi får veta vad de inblandade gjorde timmarna före katastrofen. Synopsis: FÖR KÄRLEKEN är en berättelse som väver samman fyra skilda livsöden - Moses, Karins, Francis och Bosses. Under en helt vanlig dag ställs de inför till synes triviala val utan att inse att beslut som förefaller banala i stunden, helt plötsligt kommer att visa sig vara livsavgörande och våldsamt förödande när deras vägar korsas. För mycket sker i periferin och relationer kommer och går innan de hinner betyda något.


Detta problem blir desto större under filmens andra hälft när Teds mentala hälsa börjar svaja. Alma-pristagaren Bart Moeyart, feelgood för tolvåringar och den starka kärleken till ett gosedjur bland månadens böcker.

De handlar av kärlek , som titeln antyder, men också för att rädda tilltufsade självkänslor. I någon mening är de främlingar i sin verklighet, mer eller mindre välanpassade. Alla är möjliga att förstå, vem man lättast identifierar sig med beror förmodligen på åskådaren. Den säger just ingenting mer än att låtarna håller, men det visste vi ju redan innan. Tvångssterilisera Säpo-övervaka omyndigförklarad och bannlyst i fyra länder.


Och ansvarig för en snuskig storsäljarplatta. Hon varnar för andra saker också – djupa sjöar, järnvägen, ogenomstekt kyckling – men inget med samma orubblighet som när hon varnar för kärleken. Men Lo är en Ronja-gestalt, vil fri och egensinnig, som aktar sig för saker i dess absoluta närhet.

Hannes Holm gör en rak, säker biografifilm om Ted Gärdestads uppgång och fall, kantad av anekdoter och incidenter. Påminnelsen om en oersättlig svensk popartist är desto innerligare, inte utan viss känsla av sorg. Stina Nylén: Dikterna är misshandlade barnhemsbarn i skolans värld Krönika Stina Nylén tipsar om fem nyutkomna böcker lärarna kan beställa in för att råda bot på det. Nu är det mest är en dålig film där folk åker omkring i bilar och talar i headset. Lika mycket som Ted Gärdestad och hans sånger var älskade är detta en film att älska.


Hannes Holm har skrivit manus och står för regi och resultatet är en mästerlig och berörande filvarm, stark och rolig. Men i slutändan är den lite för ojämn för att sjunga sig hela vägen in i mitt hjärta. Ja, det låter fyrkantigt och upplagt för smashbollar, men det fungerar alldeles utmärkt och Mafis språk, och det driv med vilket hon låter Shireen berätta, gör det här till en bok att förlora sig i. Undergången är aldrig vackrare än hos Sara Stridsberg.


När kvinnan, för offret är en kvinna, väl är död kommer förövaren att stycka hennes kropp. Det är kroppsvätskor och kött, gyttja och dy. En berättelse som väver samman fyra skilda livsöden - Moses, Karins,. Efter gymnasiet väntar läkarstudier eftersom det är vad föräldrarna, krigsflyktingar från Mellanöstern, väntar sig.


Men så kommer kärleken , och det på det allra mest förbjudna sättet. Recensioner Filmen har inga recensioner ännu. Sheherazade blir kär i en flicka.


Olika människors öden som till slut flätas samman i ett större sammanhang. Under en dag i en stad någonstans i Sverige följer betraktaren Karin (Tuva Novotny), Moses (Peter Gardiner), Bosse (Ulf Brunnberg) och Francis (Danny Glover) livsöden.

För kärleken ” ger oss alltså fyra olika historier. Tyvärr är resultatet långt ifrån lyckat. Det ger samma frustration som då Lena Anderssons Ester Nilsson kryper för Hugo Rask – starka kvinnor som kapitulerar och offrar sin självrespekt för kärlekens irrationalitet.


Kärleken och evigheten” tar sin början i en fransk överklassfamilj vid förra sekelskiftet. Nej, det finns inget försvar för kärleken , och tårar gör bara brottet värre. Du har något i huvudet.


Om en man ger sin kvinna ett vapen är det för att han litar fullt och fast på henne. Så tycks vapnen och kärleken evigt intrasslade i varandra i Jennifer Clements roman, och frågan är vilket av de två orden i titeln som egentligen är farligast. Musiken och bilderna sveper in oss i nostalgi.


Den här filmen känns lika given att sväva som en satellit högt upp i det blå på biotoppen. Ted – för kärlekens skull” är filmens motsvarighet till ett stiligt greatest hits-album. Den som talar är Inni, jagberättare i Sara Stridsbergs nya roman Kärlekens Antarktis och hon är redan död när berättelsen börjar, strypt och styckad i ett ensligt skogsparti.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg