tisdag 26 april 2016

Ensam vårdnad vad krävs

Ensam vårdnad vad krävs

Frågor om barns vårdnad , boende och umgänge med föräldrar behandlas idag utifrån vad som är bäst för barnen. Denna bestämmelse hittar du i föräldrabalken kap. Föräldern har rätt att ensam bestämma i juridiska frågor. Dessa frågor kan handla om vart barnet ska bo, skola, läkare, behandling, kyrka, försäkring, pass med mera. Umgängesrätt vid ensam vårdnad.


Ensam vårdnad vad krävs

Vi går igenom vad som krävs för att det ska dömas ut ensam vårdnad i en vårdnadstvist. Advokatfirman Edelhjelm hjälper dig få rätt i ditt ärende. Vi har lång erfarenhet av vårdnadstvister och erbjuder kostnadsfri rådgivning.


Ni ska samarbeta tills barnet är 1 och barn behöver båda sina föräldrar. Om föräldrar inte kan samarbeta och kommunicera på ett sätt som tillförsäkrar barnet alla de rättigheter som barnet har enligt föräldrabalken kan den gemensamma vårdnaden upplösas. Ensam vårdnad innebär att en föräldrar är ensam vårdnadshavare för ett barn. Här kan du läsa mer om hur du kan göra för att få ensam vårdnad.


Du får även information om vad ensam vårdnad rent faktiskt innebär. Nedan reder vi ut begreppen kring hur en vårdnadstvist går till och vad som gäller för ensam vårdnad och gemensam vårdnad. Det kan hända, efter att man har beslutat sig för att gå skilda vägar, att det är svårt att enas om vem som skall ha vårdnaden för barnet eller barnen. Vad är en vårdnadstvist?


Enligt praxis krävs det samarbetssvårigheter av allvarlig art för att bryta presumtionen för gemensam vårdnad. Sammanfattningsvis är det alltså relativt mycket som krävs för att få ensam vårdnad , såtillvida inte pappan går med på detta förstås. Hoppas att du har fått svar på din fråga!


Skrivet av: Ledsen pappa: Mitt ex vill nu på grund av att jag flyttat mil från barnens stad ha ensam vårdnad om barnen. Jag anser att jag fortfarande kan vara en ansvarsfull pappa för mina barn trots avståndet. En förälders önskemål om barnets vårdnad kan också regleras i ett testamente.


Som förälder är det mycket viktigt att alltid tänka på vad som är bäst för sitt barn och bortse från själviska skäl till att ha en ensam vårdnad om barnet. Barnets bästa skall alltid gå först. Den förälder som anser att samarbetet kring vårdnaden om ett barn inte fungerar, trots upprepade försök, kan ansöka om ensam vårdnad.


När man ansöker om ensam vårdnad bör man kunna påvisa att ensam vårdnad är det bästa för barnet. I svensk rätt förutsätts det att kvinnan som föder barnet är biologisk mor medan det för mannen krävs att paret är gifta vid födseln för att han ska förutsättas vara far, kap § Föräldrabalken (FB). Föds ett barn av en ogift kvinna får hon automatiskt ensam vårdnad av barnet. Oftast krävs det konkreta saker, som till exempel att föräldrarna inte kan komma överens var barnet ska gå i skolan, att passhandlingar eller folkbokföring inte har blivit underskrivna. Det krävs alltså mycket djupgående samarbetssvårigheter för att kunna få ensam vårdnad.


För det fall ni inte kommer överens under processens gång kommer tingsrätten att avgöra målet efter en huvudförhandling. Domstolen får då besluta i frågorna i enlighet med vad som är bäst för barnet. Vårdnaden kan då anförtros åt en förälder ( ensam vårdnad ) eller åt båda (gemensam vårdnad ). Går den andra föräldern emot sin ansökan så måste en domare klarlägga vad som ska hända med vårdnaden i rätten. Socialnämnden ska godkänna avtalet. Vid tvist kan domstol pröva vem som är mest lämplig vårdnadshavare.


Om man har gemensam vårdnad och begär överflyttning till ensam vårdnad , krävs väldigt allvarliga skäl för att ändring ska ske. Vet du hur en vårdnadstvist går till? Du måste stämma mamman för att få ensam vårdnad om hon inte frivilligt själv går med på det. Det är svårt att få ensam vårdnad , och det krävs nog starkare argument än de du tar upp.


Däremot borde ni kunna ordna så att dottern kan bo växelvis hos er istället.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg