onsdag 27 april 2016

Bodelning fastighet skatt

Bodelning av fastighet – Bodelning av fastighet görs under bestående äktenskap eller i samband med skilsmässa. När ni vill överlåta en fastighet mellan er under äktenskapet är en bodelning det vanligaste tillvägagångssättet. Vid bodelning beräknas en fiktiv skatt på fastigheten som man ska bli utlöst ifrån, denna skatten ska sedan dras av från den som ska bli utlöst ur fastigheten vid bodlening av äktenskapet.


Parten som behåller fastigheten berös inte av denna skatt alls. Min fråga är om det finns något sätt att kringgå denna fiktiva skatt vid bodelning ?

När Skatteverket har tagit emot er anmälan om bodelning kan ni gå vidare med bodelningen. Avvakta därför ett par dagar innan ni skriver bodelningshandlingen, så att Skatteverket hinner ta emot er anmälan. När vi har tagit emot anmälan och registrerat den, kungör (annonserar) vi det i Post- och inrikes tidningar. Inkomstskattelagen (IL) kap.


Däremot ska din make kompenseras för att han förr eller senare kommer att få betala kapitalvinstskatt vid försäljning av fastigheten. Bodelning är ett skattefritt förfarande När överlåtelser av fastigheter sker genom bodelning uppkommer ingen skattskyldighet (kap. § inkomstskattelagen). Det innebär att ni inte behöver betala någon skatt vid överlåtelsen.

I bodelningen kan en fastighet ingå. För att värdera en bostad ska man utgå från fastighetens marknadsvärde. Kan man inte komma överens om detta får man anlita en mäklare eller värderingsman. Därefter drar man bort latent skatt , alltså den skatt som en säljare hade behövt betala om fastigheten såldes, och försäljningskostnader.


Då räcker det med att subtrahera lån, skatt på uppskovsbelopp och fiktiv mäklaravgift för att få fram fastighetens nettovärde. Det är till nettovärde man vid bodelning brukar köpas ut ur fastighet. Om du äger halva fastigheten blir det halva nettovärdet du ska köpas ut me förutsatt att fastigheten är giftorättsgods. Vad gäller sambor så görs en bodelning i samband med att samborna separerar om någon av samborna gör en begäran om detta.


Hej och tack för din fråga! För Sambor är det inte obligatoriskt att genomföra en bodelning. Detta skall dock ske om någon av samborna begär det. Det som ska delas är samboegendomen. Denna utgörs av bostad och bohag som förvärvats för att vara sambornas gemensamma (se här).


Avgiften eller skatten finns förifylld i din inkomstdeklaration. På den här sidan hittar du vilken fastighetsavgift eller fastighetsskatt som du ska betala för din fastighet. Tillgångar förvärvade genom arv, bodelning eller gåva.

Vissa fall av avdragsrätt för ingående skatt som gäller fastigheter. Slussningsregeln inom koncerner. Vid bodelning måste man först ta reda på och enas om vilket som är fastighetens aktuella marknadsvärde.


När man får en fastighet eller del av fastighet genom en bodelning leder det inte till att man behöver betala skatt. Den som får en fastighet genom bodelning kommer istället att beskattas den dag fastigheten säljs. Det är alltså din make som betalar skatt på den vinst som kan uppstå vid en framtida försäljning. Kom nu bara ihåg att det inte är så enkelt att han bara kan föra över en summa till dig eftersom lagen kräver att det ska upprättas en bodelningshandling för att bodelning ska anses ha ägt rum. Den skatten ska då dras av från marknadsvärdet och det värde man då får fram är bodelningsvärdet för fastigheten som ska tjäna som underlag för den bodelningslikvid den make som ska ta över fastigheten ska betala till den andre maken.


Observera att bodelning är ett familjerättsligt fång som inte utlöser några skattekonsekvenser. En bodelning av fastighet sker genom tre steg: Värdering av fastighet – Enda gången det är lätt att värdera sin egen bostad är om man köpt den kort innan bodelning ska ske, vilket inte är speciellt vanligt. Stämpelskatt är den skatt du får betala när du köper en fastighet eller tomträtt, men även när du tar ut en inteckning i fastigheten.


Här hittar du information om stämpelskatt och andra avgifter och när du ska betala. Här kan du också beräkna din preliminära stämpelskatt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg