torsdag 14 april 2016

Ett hundra romersk

Ytterligare tecken brukades i ett utökat system, som romarna införde under 200-talet f. Talen till 1i romerska siffror. I högerkolumnen visas hur varje romersk siffra bidrar till att man hamnar vid rätt tal. Sen finns det en hel del varianter, om man t. Det är ett additivt (och subtraktivt) system där man vanligen adderar talen, men.


Det romerska talsystemet Romarna skapade ett imperium som på ett avgörande sätt påverkade den europeiska kulturen.

Rom styrdes till en början av kungar men mot slutet av 500-talet f. Ett av Romarrikets arv som vi ser än idag är dess talsystem, de romerska siffrorna. Romerska siffror används ofta också för att markera årtal i slutet på filmer och TV-program. Inom sport används i bland annat Sverige romerska siffror vid numrering av divisionerna. Division blir till exempel Division I. Sidan kom till för att jag skulle slippa leta efter uppgiften när jag behövde den. Romerska republiken var en period i Romerska rikets historia.


Babylonierna införde ett positionellt system, men saknade siffra för talet noll. Under republikens tid utvecklades Rom från en stadsstat bland många till ett imperium som i stort sett gjorde Medelhavet till ett romerskt innanhav.

Det latinska uttrycket res publica kan närmast översättas med allmänna angelägenheter. Enligt en äldre romersk princip kan ibland fler än tre siffror finnas i ra ex: = IIII på vissa urtavlor. M kan alltid upprepas fler än tre gånger i rad. Så behöver det inte vara i ett additivt system (till exempel är C = 1och XIII = 13). Ordet bas är definierat för olika positionssystem.


Förr i tiden betraktades romerska vägar som monument. Den första viktiga huvudväg, eller via publica, som byggdes var Via Appia. Under flera hundra år var byn en romersk bosättning. Trier är en gammal romersk provinshuvudstad grundad av Julius Ceasar.


Den sistnämnda hypotesen stärks inte bara av våra kunskaper om romersk försvarspolitik. När en enögd romersk centurion strax därpå botades mirakulöst insåg Pilatus att Jesus talat sanning. Kr fördrevs den sista etruskiske kungen. Rom gjordes till republik, en stat där folket väljer sina ledare. Det var de hårdföra romerska bönderna och en del rika stadsbor som hade makten.


De kom att kallas patricier, ett ord som är släkt med latinets pater som betyder ”fader”. För att enkelt konvertera mellan romerska och arabiska siffror kan man använda sig av tabellen ovan. Nyckeln är att hantera en arabisk siffra i taget, och översätta den till rätt romersk siffra, där nollor blir tomma.


Ett skäl till att man anlade fler och fler akvedukter var behovet av vatten till baden som utgjorde en viktig del av den romerska vardagskulturen.

På baden kunde man under några timmar komma bort från sina torftiga bostäder och för en billig penning – eller rent av gratis – leva i lyx. Emellanåt skrivs årtal, av traditionella eller stilmässiga skäl, med romerska siffror. Notera att tankstreck och bindestreck används olika.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg