torsdag 14 april 2016

Ansöka om pension försäkringskassan

Kontakta oss så berättar vi mer. Vill du ansöka om efterlevandeskydd för din premiepension? Om du tidigare varit bosatt i annat land.


Ange vilket eller vilka länder du varit bosatt i efter det att du fyllt år. Ange tidsperioden du var bosatt utomlands.

Du ska också vända dig dit om du har frågor om din utbetalning eller om du söker övrig information om din pension. Gör en ansökan om allmän pension minst tre månader innan du vill ha den utbetald. Du gör din ansökan genom att logga in på Mina sidor med din e-legitimation direkt här på vår webbplats. Logga in och ansök om allmän pension. Saknar du e-legitimation kan du kontakta kundservice eller besöka ett servicekontor för vidare hjälp.


Man måste ansöka om detta innan man börjar arbeta. Det är inkomstens storlek som avgör om och i så fall hur mycket sjukersättningen ska minskas men det finns ett fribelopp. Här nedan får du också tips om hur du ansöker om de olika delarna i din pension.

Ansöka om allmän pension. Sök senast tre månader innan du vill ha pengarna utbetalda. När du ansöker om bostadstillägg prövar vi alltid om du också har rätt till äldreförsörjningsstöd. Du kan ansöka digitalt med e. Om du är anställd kan du ha rätt till ersättning från AFA Försäkring. Försäkringskassan kan det finnas andra ersättningar du kan ansöka om.


Fråga ditt fackförbund eller din arbetsgivare. Oftast behöver du själv inte ansöka om att få barnpension eller efterlevandestöd. Den barnpension som du får beräknas på den avlidna förälderns allmänna pension , som är den antagna inkomstpensionen. I den antagna inkomstpensionen ingår den pension som din förälder har tjänat in fram till dödsfallet. Exempelvis länder inom EU.


Mina sidor utan måste då ansöka via blankett. Den allmänna pensionen måste du ansöka om hos Pensionsmyndigheten. Du ska ansöka hos pensionsmyndigheten i det land där du bor eller i det land där du arbetade senast. Det går dock bra att logga in via Mina sidor för.


Några månader före år skickar SPV ett meddelande till dig med uppgift om hur mycket pengar som vi kommer att betala ut till dig i pension.

Om du loggar in på minPension och väljer verktyget Uttagsplaneraren så kan du där göra en samland plan för dina pensionsuttag. Verktyget är öppet för alla som har ett år eller mindre kvar tills det går att ta ut någon pension. De flesta arbetspensionsbolag har en e-tjänst för ansökan om pension. Om din arbetspensionsanstalt inte har en e-tjänst för ansökningar, kan du göra ansökan på en pappersblankett eller en blankett som du fyller i på nätet och skriver ut.


För att ansöka om pension i Norge när du bor i Sverige, börjar du med att kontakta Pensionsmyndigheten i Sverige. Hur du ansöker om pension för arbete utfört utanför Sverige. Norge kan du ha rätt till även om du bor i Sverige.


Börjar du på allvar fundera på att gå i pension ? Undrar du hur det går till? Då har du kommit rätt! Här är minPensions steg-för-stegguide för dig som vill sätta pensionsplanerna i verket.


Vi har delat guiden i två delar. Den första handlar om förberedelserna och den andra om hur du praktiskt fixar själva ansökan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg