onsdag 20 januari 2016

Självförtroende övningar

Få bättre självförtroende snabbt. Det tar tid att träna upp en bra självkänsla, men det är värt varenda sekund. Här är psykologen Maria Farms bästa övningar. Mjuka upp din inre röst.


Många har en självkritisk inre röst.

Det är viktigt att fånga upp den i tid. Ju mer du tycker om dig själv, desto mer tycker du om andra. Det skapar en positiv energi som leder till att den andre tänker detsamma om dig. Det grundar sig i avsaknaden av självförtroende men det finns sätt att övervinna denna rädsla. Genom att utveckla och stärka ditt självförtroende och din tro på din egen inneboende förmåga så kommer du lättare att uppmärksamma och ta till dig de möjligheter som dyker upp, men som kanske hittills har gått obemärkta förbi.


Skilj alltid på begreppen självkänsla och självförtroende. Självförtroende är samma sak som att göra, tron på sin egen förmåga att prestera. Barns självförtroende behöver uppmuntras av föräldrar, lärare och andra personer som är nära bekanta med barnet.

Såvida inte föräldrar och andra arbetar med barnens självförtroende så kan ett barn växa upp med lågt självförtroende och kanske inte ens försöker sig på vissa saker. Ger ett brett utbud av experiment och övningar. Om du kritiserar dig själv ständigt kommer det att öka dina tvivel och minska ditt självförtroende ytterligare. Som så mycket annat här i livet går det att öva sig till ett ökat självförtroende. Genom att jobba aktivt med sig själv går det att träna upp självförtroende.


Tänk bara på att det tar tid och det inte finns någon genväg. Dela in gruppen i par. Låt ett av barnen i varje par få leda det andra, som får ha på sig ögonbindel. De barn som leder ska visa det oseende barnet världen och låta det känna på olika föremål etc. Efter tre-fyra minuter byts rollerna.


Den här övningen utvecklar kreativiteten hos den som leder. Det betyder att innehållet är uppdelat i olika avsnitt. Det finns färdiga mallar med tillhörande texter, filmer, övningar och diskussionsfrågor för olika lektionstillfällen. Om du för din muspekare över rubrikerna ovan under Sidor så hittar du direkt information om de olika avsnitten. Nedan hittar du övningar för att träna din självkänsla och din livskvalitet!


Inrikta dig på 1-tips per dag eller några dagar tills du är bra på dem.

Självkänsla övningar Behöver du övningar för att träna din självkänsla? Och inför sedan andra självkänslaövningar. Starta med de övningar som känns bra för dig. Självmedkänsla: Så kan det kallas om du tänker på att vara snäll mot dig själv och inte döma dig själv.


Du kan till exempel ha svag självkänsla, men ha bra självförtroende och veta att du är väldigt bra på något. Jag genomförde min undersökning i en 1-2: a bestående av barn, av vilka jag valde ut två försökspersoner, en flicka år och en pojke år. Jag har använt mig av enkäter och observationer som undersökningsmetoder. Skriv upp saker som du tycker om hos dig själv. Sätt upp mål för din dag, till exempel att du ska göra något som du tycker om eller något som du aldrig har gjort.


En övning handlade om att man skulle rita sitt självporträtt och ge andra feedback. En av deltagarna bröt ihop och kunde inte göra övningen. Den blev för svår för henne eftersom hon hade låg självkänsla visade det sig. Hon var ofta tyst i grupper och anpassade sig hela tiden efter andra. Varje avsnitt i arbetsmaterialet är upplagda enligt samma mönster: diskussionsfrågor, övningar av olika slag samt ett avslu-tande tips.


Eleverna ska sedan gå runt stolarna när musiken är på och när du stänger av musiken ska alla elever upp på stolarna. Du som leder övningen tar bort en eller två stolar per omgång utan att någon elev åker ut. Hälsa och självförtroende hänger ihop. De flesta är bra på att ta hand om sin hälsa. Man måste ha vänner för att må bra.


I trafiken vågar man visa starka känslor. Bättre självförtroende - i stort sett alla texter och övningar på denna sida kan man på ett eller annat sätt koppla till självförtroende. Stärk din självkänsla, självbild och sist men inte minst ditt självförtroende och våga vara dig själv och våga leva livet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg