måndag 25 januari 2016

Mach 3 flygplan

MIG-25- flygplan som flög i otroliga mach 3. MIG-till världens snabbaste flygplan byggt för att strida. Flygplanet har som snabbast kommit upp i över mach 3. Amerikanska rymdmyndigheten NASA håller på att utveckla världens snabbaste flygplan tillsammans med flygtillverkaren Lockheed Martin. Av de plan som byggdes förolyckades 1 inget av dem i strid.


En MiG-RBS startar från en flygbas.

Foto: Dmitriy Pichugin. Planet ska i sin slutversion ha två typer av motorer. En vanlig jetmotor ska ta upp planet i omkring mach , som är den övre gränsen för denna slags motor. Därefter ska den andra typen, ramjet-motorn, driva planet upp över mach 5. Ramjet-motorn utnyttjar flygplanets fart för att komprimera luften innan bränslet antänds. Experterna i Pentagon visste att man var tvungna agera för att behålla USA:s försprång.


För de flesta lät det fullständigt orealistiskt. För ett flygplan som närmar sig eller passerar ljudhastigheten förändras strömningen påtagligt, bland annat ökar luftmotståndet kraftigt samtidigt som tryckcentrum förskjuts bakåt, vilket kan förändra flygplanets roderegenskaper.

Så länge planet flyger med underljudshastighet sänds ljudvågor kontinuerligt ut i alla riktningar. Ladda ner den här gratisbilden om Överljudshastighet Fighter från Pixabays stora bibliotek av fria bilder och videos. Luft som pressas samman komprimeras, ökar i täthet.


Men som i en kolvmotor eller i en cykelpump som hanteras raskt så blir luften också uppvärmd då trycket ökar. Viggen var ett av få flygplan i världen som lyckades med konststycket att låsa in sig med sin målradar på den amerikanska SR-som flög i slingor över Östersjön. Tror att SR-Blackbird är snabbast eftersom den har offisiel kryssnings hastighet på mach 3. Medan MiG-Foxbat har en offisiel toppfart på och Mig kan säkert pressa upp sig men de kan säkert SR-också.


Nu är tiden inne då ett nytt plan ersätter “Blackbird” och det är Boeing som kommer presentera den här efterträdaren. En hel del hemlighetsmakeri kring spaningsflygverksamheten gör att det inte finns så mycket informa­ tion att tillgå. Antalet U-2:or i tjänst bedöms vara ca 1 medan antalet SR-:or i tjänst är okänt. Altså hur räknar man med mach mach 2. Men en upgift om detta är t. Mach Mach Machosv.


Om dessa hypersonic flygplan kan flyga snabbare än kulor, kan de flyga mycket snabbare än missiler. Jaktflygplan är jämförelsevis små, snabba och manövrerbara. Moderna jaktplan är även utrustade med sofistikerade vapen- och sensorsystem (främst radar) för att lättare kunna hitta och bekämpa andra flygplan.


Bell tillverkade två flygplan.

NACA stödde flygvapnet med råd och dataanalys. Hemma i England förbereder företaget nu tester av själva motorn, de förväntas gå av stapeln nästa år. Motortypen skulle även kunna ge oss flygplan som tar sig runt jorden inom loppet av några timmar. Och Mark Thomas konstaterar att själva kylsystemet har ett ännu bredare applikationsområde bortom höghastighetsflyg.


Det handlar alltså inte om ett gemensamt nytt flygplan , utan om delsystem, som kommer användas i bägge flygplanen. Saab är noga med att påtala i sitt pressmeddelande att det inte finns någon order ännu. Sen hade nåra Viggen problem med höjden. Har jassån capacitet?


Den intelligente läsaren kanske undrar varför inte flygplanet for iväg som en raket när man drog på med fullt motorpådrag och full ebk (vajrarna håller ju inte tillbaka planet och bromsarna räcker inte till).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg