torsdag 14 januari 2016

Kvinnor som misshandlar sina män

Vi som träffar de här männen ser att våldet bygger på samma mekanismer oavsett om den drabbade är man eller kvinna och att behovet av stöd och hjälp också är likvärdigt. Vi vill inte på något sätt att samhället ska minska stödet för utsatta kvinnor , tvärtom så har många av oss varit och är mycket aktiva i den kampen. De faktorer som nu har nämnts kan förklara varför en man misshandlar sin hustru, men de utgör ingen ursäkt. Att slå sin hustru är helt enkelt en allvarlig synd i Guds ögon.


Vår granskning handlar om kvinnorna som dödas varje år i sina egna hem.

Slås ihjäl med knivar, yxor, rep, stenar. Det pågår år efter år, decennium efter decennium. Ungefär gånger varje år. Hälften av de 1dödade kvinnorna ville lämna sin man. Många av dem hade vädjat om hjälp.


Kränkta män , ofta anonyma, som bara måste tala om hur dåligt det är att hemsidan i första hand är skriven för kvinnor. Så här kan det låta: Hela ert material vänder sig till kvinnor som känner sig psykiskt misshandlade av en närstående man.

Jag läser han, han han. Händelseförlopp som utmynnar i våldshandlingar har vanligen rädsla som drivkraft. Man vill förhindra att det som hotar och skrämmer blir verklighet. Flykten kan handla om att slippa konfronteras med rädslor att inte duga, att bli övergiven, att tappa kontrollen över sina känslor, framstå som svag osv. Du kommer med största sannolikhet att själv bli arresterad och troligtvis åtalad för grov kvinnofridskränkning eftersom din partner kommer att använda hela statens enorma stödsystem för misshandlade kvinnor för att hämnas.


Att frivilligt sitta inne har använts som sätt för män att ta sig ur denna typ av förhållande. Våld i nära relationer drabbar kvinnor , män och barn inom såväl särkönade som samkönade förhållanden. Begreppet våld i nära relationer omfattar alla övergrepp som är kriminaliserade enligt den straffrättsliga lagstiftningens förbud mot våld mot enskilda personer, exempelvis misshandel, sexuella övergrepp, dråp och mord. Sådant som inte skulle varit möjligt i början av förhållandet börjar nu upplevas som normalt. Att mannen slår kvinnan , eller att han ständigt kritiserar hennes vikt och klädsel är saker som skulle ha varit omöjligt för mannen att göra i början av förhållandet.


Sidan riktar sig till kvinnor som har blivit misshandlade av en man. Därför benämns misshandlaren som ” man ” och den som blivit misshandlad som ” kvinna ”. Varningstecken har valt att rikta sig till kvinnor som blir misshandlade av en man , eftersom det är just där Varningstecken har sin kunskap. Kvinnor som misshandlar sina män.


Ser man någonting som inte står rätt till genom hur män och kvinnor agerar mot varandra eller hör en berättelse så tycker jag att man , hur obekvämt det än är, ska försöka nå de här personerna och mannen inte minst och få honom att inse vad han håller på med.

Ibland kan till och med en tidning som Aftonbladet överraska, vilket de gjorde för min del i alla fall med artiklar som handlar om kvinnor som misshandlar sina män , psykiskt såväl som fysiskt. Den stora frågan jag ställer mig är varför inte det här våldet i nära relationer får samma uppmärksamhet. En har misshandlat sina barn. Det är ett tiotal män och fyra kvinnor. Steven Stosny vill att båda makarna ska gå igenom programmet, men helst i skilda grupper.


I terapin går man inte in på vad som hänt i det förflutna. Så alltså, som rubriken lyder: vad tycker ni om män som slår kvinnor ? Finns det någon situation, förutom i självförsvar, som ni tycker ger förmildrande omständigheter för att lägga hand på en man ? Har ni själva nånsin slagit en man ? Ytterst få kvinnor om ens någon fälls för att misshandla sina män. Att vi har en såhär felaktig bild av våld i nära relationer har vi mycket att tacka feministrörelsen för. Det stämmer också överens på de flesta av de sju kvinnor som i dag avtjänar ett livstidsstraff.


För att göra det krävs dock att vi börjar prata om det faktum att det finns män som utsätts för våld av sina kvinnor. Tre av dem har gett sig på sin egen mamma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg