måndag 11 januari 2016

Psykodynamisk terapi ångest

Landstingssubventionerad tjänst. Ta del av dina journalanteckningar. Säker inloggning via ditt bankid. Om psykisk ohälsa och behandling. Vill du jobba som psykolog hos oss?

Jobba på distans med Mindler. Ta reda på hur Mindler fungerar. Legitimerade behandlare över hela sverige. Hitta en samtalskontakt som passar dig. Maila eller ring och boka in en samtalstid!


Få bort din ångest i dag med ljudbok. Främst får man säga att det är inom depressions- och personlighets-problematikområdena som PDT är allra mest beforskat.

Inom de här områdena finns idag en rad studier som ger psykodynamisk terapi stöd. En ny lovande terapiform är metakognitiv terapi , som kan användas bland annat vid generaliserat ångestsyndrom. I psykodynamisk terapi , som har sitt ursprung i psykoanalysen, betraktar man ångest och depression som symtom på en inre konflikt som man kan försöka medvetandegöra och bearbeta.


Istället ses symtom som meningsfulla uttryck för en inre eller yttre konflikt eller svårighet som behöver bearbetas så att den kan få en mer konstruktiv lösning. Om du har utvecklat symptom i form av ångest , depression eller andra tillstånd så hjälper det dig att bearbeta olika smärtsamma upplevelser. Bearbetning ger dig symtomförbättring och förståelse och verktyg att komma vidare. Detta får du möjlighet att göra i en trygg terapeutisk relation med mig. Föregångaren till psykodynamisk terapi är psykoanalysen.


Där kunde klienten flera gånger i veckan gå i terapi och sitta i en divan, medan terapeuten satt bakom. Senare kom den psykodynamiska terapin som byggde mycket på den psykoanalytiska, men terapeuten blev här mer aktiv i sin roll. Till skillnad från KBT som behandlingsform. Studier har visat att de flesta personer som har gått i PDT fortsätter att må bättre även efter att behandlingen avslutats.


Ett särdrag hos psykodynamisk terapi är att den är individuellt utformad utifrån den unika individ som söker behandling. Psykodynamisk psykoterapi. Han har praktiserat och forskat kring psykodynamisk terapi i Stockholm.

Ur den klassiska psykoanalysen har den psykodynamiska terapin utvecklats. Här antar man att en människas personlighet, som till stor del är omedveten, utvecklas i ett samspel mellan individ och samhälle. Målet för psykodynamisk terapi är konfliktlösning, det vill säga att problemen försvinner eller kraftigt minskar i betydelse. Lösandet av konflikter återspeglas i minskad ångest , och leder till förbättrat intrapsykiskt och interpersonellt fungerande.


Ladda ned vår app och träffa en psykolog idag. Man menar att psykiska symtom, som ångest och depression, uppstår då man inte längre hittar sätt att hantera känslor och relationer. Vem kan gå i psykodynamisk terapi ? Jag har gått i terapi i ett år och under den tiden har jag lärt mig att nyfiket iaktta och lära känna mig själv. Att våga titta inåt med upptäckarlust och utan rädsla har varit fantastiskt roligt.


Jag har vågat närma mig mina problemområden med lust istället för ångest. Det som oroar mig är att studien kommer tas som en indikation av kliniker som har en bias gentemot att arbeta med psykodynamisk terapi som ett belägg för att arbeta med en generell (exponeringslös) psykodynamisk inriktning vid social fobi. Det har gjort stor skillnad.


Den största skillnaden från KBT är att man i psykodynamisk terapi lägger mer fokus på bakgrunden till ångesten och om man har negativa omedvetna levnadsmönster som skapar ångest. I psykodynamisk psykoterapi arbetar man därför delvis med att bearbeta relationer, upplevelser och minnen från klientens tidiga livshistoria och att i ljuset av denna tolka och förstå klientens liv här och nu, med allt vad det innebär av relationer, känslor och livsmönster. Idén bakom psykodynamisk terapi är att en människas handlingar alltid har en mening och avsikt. Ibland kan det hända att man inte är medveten om orsaker eller motiv till sina egna handlingar och det skapar problem.


I terapi kan man få hjälp att förstå sig själv för att kunna ta bättre beslut och lösa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg