tisdag 8 september 2015

Ultraljud vecka 8

Via ultraljud och elterapi ökas genomblödningen vid alla inflammationer. Förloppet går i regel mycket snabbt. Läs mer om tidigt ultraljud.


Ett ultraljud före vecka är aldrig nödvändigt om det inte är så att du har ont och har blödningar. Då kan man göra ett ultraljud för att se om fostret lever. Kommer att få göra ett ultraljud hos min barnmorska nästa vecka.

Tydligen gör de inte vaginalt ultraljud där, så då måste det ju vara ett vanligt. Med tidigt ultraljud kan du ibland se fostret redan från vecka men detta brukar inte rekommenderas. Tidigt ultraljud – från vilken vecka ? De flesta kliniker som utför tidiga ultraljud brukar utföra dessa från vecka 8. När du är gravid i vecka så växer bebisen i en otrolig hastighet - cirka en millimeter varje dag - och nu är storleken på fostret som ett stort hallon. För varje dag som går i den här graviditeten inser jag hur mycket jag inte vet. Jag förstår att man inte kan samla all information som alla gravida kvinnor lärt sig av erfarenhet på officiella sidor för att det inte är forskning utan spekulationer men glappet mellan den officiella informationen och den inofficiella kunskapen.


Ska på ett vanligt ultraljud imorgon för att bekräfta graviditet och är sjukt nervös. Har läst runt i varenda tråd här och ser att vissa skriver att man inte kan se något alls på vanligt ultraljud så tidigt medan andra skriver att det visst går.

Ibland gör vårdpersonalen även ultraljud under förlossningen, exempelvis för att se hur barnet ligger inne i livmodern. Alla gravida brukar erbjudas ultraljud någon gång mellan vecka och 20. När och hur många ultraljud som erbjuds är olika inom olika landsting och regioner och på olika barnmorskemottagningar. Fortsätt gärna motionera regelbundet även under graviditeten om vanan finns sen innan.


Men lyssna på kroppen och gör det som känns bäst. Mellan vecka och är det ofta dags för ett inskrivningssamtal på en mödravårdcentral (MVC) eller en barnmorskemottagning. Barnet när du är gravid vecka 8. Hittills har barnets kropp varit uppbyggd av brosk, men börjar nu ersättas av skelettceller. Benen i armar och ben växer på längden och hårdnar samtidigt som lederna i kroppen börjar bildas.


Kolla vilken vecka det är och räkna om datum till veckonummer på Veckonr. Ultraljud när du är gravid görs för att fastställa graviditetens läng antal foster samt moderkakans läge. Har du remiss från din barnmorska eller läkare så betalar du inget.


Om du vill göra ultraljud privat bekostar du undersökningen själv. Vi välkomnar alla gravida från vecka 8. Vårt mål är att arbeta för bästa möjliga tillgänglighet och kvalitet tillsammans med vänligt bemötande och engagemang. Med ultraljudets hjälp kan du nu få se ditt barn för första gången, och det lilla hjärtat som slår.


Vill du veta barnets kön eller ej? Runt den här veckan är det dags för den första ultraljudsundersökningen! Kanske är det först nu som du verkligen kan ta till dig att det finns ett litet barn i din mage.

Vecka 6-7: Ultraljud i graviditetsvecka 6-kan visa om fostret lever (hjärtat slår) och om det är ett eller flera foster. Efter fullgångna veckor är det generellt svårare på grund av ovannämnda skäl. Gravid vecka - så utvecklas barnet I vecka är embryot är ungefär lika stort som ett krusbär.


Nu ser man tår och fingrar tydligare. Hjärtkonstruktionen är utvecklad. I ansiktet kan man se överläppen, nästippen och ögonlocken. Bröstkorgen växer och sträcker ut embryot. Man kan redan nu mäta viss aktivitet i hjärnan.


Kostar några hundra, bara att ringa och beställa tid. Samt mäta hcg via blodprov kan du göra redan nu. Trodde jag att alla fertilitetskliniker rekommenderar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg