torsdag 24 september 2015

Stå upp och jobba ergonomi

Om du jobbar åtta timmar bör du stå upp i minst fyra timmar. Skönt för fötterna Vanliga gympaskor eller andra bekväma skor med sula är det bästa och skönaste. Man ska inte stå blickstilla, utan trampa lite på stället. När man har ett arbete som utförs sittande, är det viktigt att arbetsplatsen går att anpassa.


Stolens sits och ryggstöd ska gå att ställa in så att sittställningen blir bekväm. Stående och gående arbete.

Beroende på underlaget som man står och går på, behöver skorna ge lagom svikt. Det får inte bli för stumt eller för mjukt. Börja sedan förmiddagen med att stå. Här är några saker du kan tänka på när du står , för att få ut så mycket av den upprätta ställningen som möjligt.


Tänk på hållningen och stå upprätt och stolt, utan att falla fram med axlarna. Att stå och jobba håller humöret uppe. Så om du vill att ditt humör ska gå upp , får du helt enkelt även ställa dig upp ! Naprapat kan stå upp när det är journalskrivning på gång.


Jag använder min behandlingsbänk.

När mina patienter kommer till mig frågar jag oftast om de står upp och jobbar eller sitter ned. De flesta sitter ned fast de har ett höj- och sänkbart skrivbord. När du reser dig händer mycket på en gång. Undersökningar visar att personer som står timmar mer än stillasittande personer bränner 3kalorier mer per dag. Vikten av en god ergonomi även i skolmiljön.


Forskning visar att för mycket stillasittande är skadligt, både för barn och vuxna. Att kunna variera sig under arbetsdagen är viktigt. Med StandUp Skola höj- och sänkbara bord får barnen möjlighet att variera sig och får därmed en mer aktiv studiemiljö. Stå upp och jobba även i skolan!


Smärta i rygg, axlar och nacke är ett vanligt problem i samband med kontorsarbete, och framförallt i de fall som de anställda sitter stilla under lång perioder. Att variera arbetsställning och stå upp under delar av arbetsdagen är ett bra sätt att stärka muskulaturen. Samtidigt ökas vanligen produktiviteten och koncentrationsförmågan.


Vad är egentligen bäst för ditt välmående? Att sitta ner och jobba har länge haft ett otroligt dåligt rykte. Att omforma inledningen av Hamlets klassiska monolog till en fråga om ergonomi kan kanske verka lite väl dramatiskt. Genom att stå upp minskar vi belastningen på vår ländrygg, men vad kan hända om vi står fel?


Kroppen väcks ur sitt viloläge, rörelserna mer än fördubblar din energiförbränning jämfört med om du sitter stilla. Enligt Richard Hagman har vi en förmåga att stå och hänga mycket över bordet när vi blir trötta. Då avlastar vi ryggen men belastar våra axlar istället.

Om vi står upp för länge belastar vi höftlederna och riskerar att få värk i dem. Men, det gäller att stå upp vid ditt skrivbord på rätt sätt för att det ska vara bra för dig. Ett höj och sänkbart skrivbord behövs för att du ska kunna stå upp och jobba bra på jobbet.


I England har ett läkarteam med Dr John Buckley i spetsen hittat att man ökar förbränningen påtagligt och sänker blodsockret om man står upp och arbetar. Ergonomi handlar om att arbeta och använda kroppen på ett sätt som gör att du undviker belastningsskador. Du kan få ont efter en tid om du sitter, står , lyfter. Bättre att stå upp och jobba än att sitta? Nja, inte om man får tro de senaste forskningsrönen inom området.


Mätningarna omfattade jobbet så väl som fritiden. Att börja stå och jobba i stället för att sitta kan göra stor skillnad. Om du står två timmar mer om dagen kan du stå bort upp mot tio kilo på ett år, hävdar Mai-Lis Hellenius, professor vid Karolinska institutet och överläkare på Livsstilsmottagningen vid Hjärtkliniken, Karolinska universitetssjukhuset. På Arbetsmiljöverkets webbplats används cookies för att tillhandahålla tjänster, kommunicera och för att följa upp och utvärdera användningen av webbplatsen. Loggfiler används också för att upptäcka problem med webbplatsen, attacker och liknande.


Du kan styra användningen av cookies i inställningarna i din webbläsare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg