onsdag 9 september 2015

Dikt våren är här

Våren är här och blommorna komma. Snart är det sommar och vattnet blir varmt. Jag krattar på gården. Här kan du läsa och skriva dikter. I din närvaro ska vi prova vår lycka.

Dikter är bra för god. När sommaren är här : När snön har kommit: Olika djur: Olika sorters djur. Olympens härskare Zeus: Om det var fred: Om mig själv. Oscar: Perssons byxor: Pojken som spelar fotboll: Poängen: Prickar och ränder: Prinsessan Lina: På mitt ruPå våren : Påsk. Kor som släpps lös på ängen vi alla börjar hoppa i sängen Knoppar öppnas och livets alla lustar släpps ut på grönbete!


Utbudet av begravningsdikter är stort och det kan ibland kännas svårt att avgöra vilken dikt som egentligen passar bäst. Kommentar: Få andra dikter sammanfattar Tranströmers metaforkonst som den här. Sjumilaklivet från rakapparaten till helikoptern som surrar över sommaren – det finns mer!

På grund av upphovsmannarättsliga skäl har vi varit tvungna att ta bort verser och dikter förutom nedanstående där författarna givit sitt tillstånd. Sverige är ett uppdraget, avtacklat skepp. Denna dikt är hämta med tillstån ur boken ”Sakna dikter ur sorgen” av Ewa Åkerlind.


Vår poesitävling Poesikampen är avslutad och OJ! Vi har tagit oss igenom kärlekstrubbel, måndagskänslor och kattskräck och är riktigt imponerade. Men till slut har vi kommit överens om tre vinnare som alla får varsitt exemplar av Mats Söderlunds inspirerande bok Skriva poesi. Daniel Möller: Den innehåller en massa klichéer om våren. De här väldigt naiva rimmen som ”knopp” och ”topp”, och det väldigt oväntade uttrycket pippin jublar är bra exempel på vad som gör vissa pekoralister till genier i miniatyr: de upptäcker nya språkliga uttryck.


Mycket härligt har vi nu njutit, många blommor har vi ju brutit och glatts över alla frukter och bär. I stället för smultron vi svampar plockar, I stövlar vi går över stenar och stockar, och linnet är hemma och jackan är här. På bordet en duk som är härligt röd Varenda år under juletid fylls mitt hjärta av julefrid. Visste du att August strindberg också skrev dikt - här är en om våren ! God morgon på er alla i gryningen den kalla.


Se ljuset värmer frusen jord i vår kalla nord. Ja, alla som vi känner. Här kommer vi och sprider ljus i ert mörka hus.


Vår egen ängels mjuka röst den är vår egen favorit den kan ge styrka den kan ge tröst huvudsaken är att den kommit hit.

Det går en ängel igenom rummet och sprider leenden överallt den ger oss svar… om vi har frågor och sprider värme när det är kallt. Nu är det jul igen, ja snart är. Du vet väl om att du är värdeful Att du är viktig här och nu Att du är älskad för din egen skull För ingen annan är som du. Du är vår käraste lilla snutteplutt så liten och vansinnigt söt.


Du ska få många goa pussar du ska få massor av knasiga namn. Vi kan prata mycket länge! Ska vi fika sen, länge? På en plats jag har fastnat i och inte kan komma iväg från. Trots alla dörrar och signaler.


Sanningen är att jag inte vet vart jag ska ta mig vägen, så jag stannar här. I ett litet svart hörn utan fönster. Dagarna går utan att jag märker skillnaden mellan ett godmorgon och godnatt.


Efter en bitter strid gav Hera vika och lät dådet ske. Det här översatta partiet skildrar dels mordet på amasonerna, dels Zevs´ försoning med Apollo, den orättvist tilbakasatte rivalen. Zevs for upp i andlös bidan. Vad gälla dessa skrik och denna brutna kvidan? Det är våra utvalda förslag som är fria att användas.


De kan läsas vid själva begravningen eller skrivas i dödsannonsen. Det kan också vara ord till tröst och stöd i din egen sorg. Det är enskilda som skrivit dessa minnesord eller kända poeter som skrivit dikter. Kanske du gissar vad som är på gång nu när vi stämt upp till födelsedagssång.


Tycker du om att läsa dikter så har du kommit rätt, här kan du även skicka in din alldeles egna dikt. Här skriver Tafdrup en dikt för varje levnadsår. En korp har flugit ner från Edgar Allan Poes berömda dikt och kraxar sitt enda ord: förbi. Redan då visste hon dock att den poet som söker omfatta världen med sin hand och dikt är dömd att misslyckas.


Hon lär ha sprungit fram till föremålet för sina känslor och sjungit en dikt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg