måndag 21 september 2015

Skatteverket gåva fastighet

Hjälp drabbade - redan idag! Ge en gåva genom ActionAid. Få ett gåvobevis att ge bort i present. Ge bort en julgåva som gör skillnad. Som tack får du ett fint gåvobevis.


Operation Smile hjälper barn med läpp-, käk eller gomspalt.

Din gåva ger skyd mat och vatten till familjer som förlorat allt. Kriget i Syrien har pågått i sju år. UNHCR ger nödhjälp till människor på flykt.


En fastighet kan övergå från en ägare till en annan genom olika former av överlåtelser t. I vissa fall ska en kapitalvinstberäkning göras och i andra fall behöver ingen beskattning ske utan kontinuitetsprincipen tillämpas. Registrera gåva mellan makar. En gåvohandling kan vara ett gåvobrev, det vill säga ett avtal om vad som ska ges bort.


Ett sådant behövs när du t. Försäljning eller gåva av fastighet som väsentligt har förändrats före överlåtelsen.

Vad gäller vid gåva mellan makar? Skatteverkets beslut enligt FL överklagas till förvaltningsrätten. Samma regler gäller om du vill ge hela eller en del av din fastighet som gåva till din make.


Vid gåva av fastighet eller vid gåva som innebär att minderåriga barn också får en skul revers, till sina föräldrar måste en god man förordnas av överförmyndaren, för att ta emot gåvan eller att givaren utser en särskild förvaltare, t ex en nära anhörig. På en fastighet med en byggnad på ofri grund får markägaren ett taxeringsvärde som består av tomtvärdet och den som äger byggnaden på ofri grund får ett taxeringsvärde som består av byggnadsvärdet. Om du vill registrera en gåva ska du lämna in ett gåvobrev eller en annan gåvohandling i original, tillsammans med ett brev där du skriver att du vill registrera gåvan. Du ska också betala en ansökningsavgift. Andra gåvobrev ska du inte skicka in.


Hur ger man bort en fastighet utan att behöva betala skatt? Kan man ge bort en tomt i gåva och slippa skatten? Hur undviker man kapitalvinstbeskattning vid överlåtelse av fastighet ? Det kan finnas många anledningar till att man vill ge bort en fastighet. Med punkt ovan menas något av följande: En skattepliktig förmån som någon fått från sin arbetsgivare.


En gåva som ett aktiebolag ger och som en aktieägare utdelningsbeskattas för. Om en tillgång har avyttrats till ett pris som understiger marknadsvärdet och gåvoavsikt föreligger, utgör mellanskillnaden gåva. En sådan transaktion utgör delvis köp, delvis gåva.


Man talar då om blandat fång. Om det blandade fånget avser fastighet gäller huvudsaklighetsprincipen.

Om du förutom att överta dina föräldrars lån för fastigheten ger dina föräldrar en gåva på en miljon torde myndigheterna, om detta kommer till deras kännedom, komma att anse att summan av lånet och gåvan utgör ditt vederlag för fastigheten och då får du betala stämpelskatt och måste dina föräldrar, om summan motsvarar eller. Den som får en fastighet i gåva (din bror) ska ansöka om lagfart inom tre månader från att gåvobrevet avseende fastigheten upprättade. Om betalningen för fastigheten är eller mer av föregående års taxeringsvärde (året före lagfarten beviljas) ska stämpelskatt betalas, även om det skattemässigt räknas som gåva. Om gåvan är en fastighet måste man också ändra i lagfarten.


Det görs på denna blankett:Blankett om ansökan om lagfart. Eftersom det är en gåva och ersättningen understiger procent av taxeringsvärdet, ska du inte betala någon stämpelskatt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg