torsdag 10 september 2015

Skriva över lån vid separation

Låna för att köpa bil, renovera eller boka din resa. Ansök tryggt och enkelt idag! Signera direkt med BankID. Du får ett erbjudande med låg ränta. Har du redan lån och vill öka det?


Du kan utöka eller ångra lånet när du vill!

Med rådgivning från erfarna lånehandläggare som hjälper dig i ditt val av låneerbjudande. Hjälper dig att hitta bra villkor för bolån, privatlån, billån och kreditkort. Viktigt att veta vid separation.


En separation är aldrig lätt och även juridiken kring den kan verka snårig. Hur delar man upp egendomen? Vad händer med era lån och vem har rätt till vad? Här reder vi ut vad som gäller.


Sammanfattning – Lån vid separation. Lånet upphör inte vid separation , det måste regleras.

Att ta över bostaden kräver samtycke. Det gemensamma bolånet måste omförhandlas efter bedömning av den som ska ta över bostaden. Ett nytt bolån skapas efter bedömning av den övertagande partens ekonomi. Vid separation Det är även viktigt att skriva ett bodelningsavtal när sambor ska separera. Ofta kräver banken ett bodelningsavtal för att ni, var och en för sig, ska ha möjlighet att ta nya bolån efter er separation.


Många tror att det krävs ett gåvobrev eller köpekontrakt för att skriva över bostaden till den andra parten, men i samband med en separation eller skilsmässa regleras ägandet av bostaden alltid i ett bodelningsavtal. Bodelningsavtalet fungerar som en överlåtelsehandling. Den av makarna som oftast har hand om de gemensamma barnen (boendeföräldern) brukar få den gemensamma bostaden vid en separation. Det måste dock vara skäligt att hon får bostaden, vilket betyder att det inte skall kännas väldigt etiskt fel, att den maken får tillgång till huset. Lånen skall, precis som banken sa, skrivas över på henne.


Det finns inga juridiska hinder för att göra så som du beskriver i din fråga. Resultatet av att skriva över hela lånet på din man blir att han ensam blir ansvarig för lånen , samtidigt som båda fortfarande står som ägare till huset. Har samborna kommit överens om hur fördelningen ska vara vid en separation behöver inte någon formell bodelning göras utan de kan dela upp sakerna som de vill.


Den samboegendom som samborna har när förhållandet upphör ingår i bodelningen och allt som köps därefter ingår inte. Man kan skiljas ifrån varandra men kanske inte från gemensamma lån. I själva verket är varje part ansvarig för hela lånet fullt ut tills lånet delas upp. Banker gör en noggrann kreditprövning och är inte skyldiga att gå med på att lånet delas upp.


Har tid hos banken på fredag.

Tror att oavsett hur man räknar så blir summan detsamma. Dvs om han får sin del av det han lagt ut plus procent på det av värdehöjningen eller om man räknar såsom i exemplet ovan. Känns som jag får det till samma summa så det verkar rimligt.


Dock verkar sambon inte så sugen på en separation. En sambo kan inte ta över en bostad hur som helst. För att sambolagen ska gälla för en bostad ska bostaden ägas gemensamt eller ha förvärvats för gemensamt bruk.


Om en part äger en bostad innan samboskapet påbörjades kan den andra parten alltså inte hävda sig ha rätt till halva lägenheten vid en separation. Jag bor kvar i huset med vår son. Min ex-man har flyttade till sin nyköpta bostadsrätt månader innan skilsmässan. Från och med skilsmässan betalade jag hela lånet själv.


Den första bestämmer hur ni vill att era tillgångar ska fördelas vid en eventuell separation och bodelningsavtalet visar hur detta har skett. Ett bodelningsavtal för sambor är viktigt att skriva då banker och andra långivare kan kräva att få se ett sådant om någon av er vill ta nya lån i framtiden efter er separation. Som jag skrev ovan så handlar detta om min vän. Och jag har inte frågat om det är ok att jag frågar här därför väljer jag att vara anonym) Så jag har faktiskt inte 1 koll på ev lån som kan finnas utöver just huslånet. Men jag tackar även dig för ditt svar :-) Nu ska jag skriva upp detta till min vän!


När exet och jag separerade tog han över de tre fastigheter vi hade och lånen för dessa. Vi gjorde en bodelning enbart för fastigheterna, inget annat, den skrev vi själva. I vårt fall skötte banken det praktiska men han fick i alla fall betala typ halva lagfartskostnaderna och inskrivningsavgiften om jag inte förstod det fel. Ni kommer att behöva upprätta en bodelning där både bostaden och lånen tas i beaktande.


Kontakta olika mäklare eller värderingsmän för att få utlåtanden om värdet på bostaden. Värdet kommer att vara en del av bodelningen för att veta vem som har rätt till vad vid separationen. Gemensamma lån vid separation , ta över bolån.


Innan man fastställer vem som har störst behov så bör man dock alltid kolla med sin bank att man verkligen kan bo kvar i huset. De flesta makar har lån på sina hus. Lån som oftast bygger på två personers inkomster.


Banken har alltså en betydligt större säkerhet en med enbart en inkomst. Enligt honom var det rätt eftersom han betalade sitt eget lån för sin lägenhet som ansågs vara hans hyra medan hela lånet på huset skulle vara min ”hyra”. Skilsmässa ta över lån Jag o min man kanske ska skiljas. Det är hans val vilket kanske gör att jag har extra svårt att tänka klart nu) Vi bor i hus och har lån på milj. Två barn som kommer bo varannan vecka, om vi separerar.


Inte genast i alla fall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg