onsdag 30 september 2015

Kvinnor slår män

Vi som träffar de här männen ser att våldet bygger på samma mekanismer oavsett om den drabbade är man eller kvinna och att behovet av stöd och hjälp också är likvärdigt. Vi vill inte på något sätt att samhället ska minska stödet för utsatta kvinnor , tvärtom så har många av oss varit och är mycket aktiva i den kampen. Mäns våld mot kvinnor är tvärtom en svensk jultradition.


Män som förnedrar kvinnor återfinns i alla åldrar, länder, kulturer och samhällsklasser. Rika män , fattiga män , unga män , gamla män. Charmörerna och ensamvargarna.

Män som bott här hela sitt liv och män som precis kommit hit. Ser man någonting som inte står rätt till genom hur män och kvinnor agerar mot varandra eller hör en berättelse så tycker jag att man , hur obekvämt det än är, ska försöka nå de här personerna och mannen inte minst och få honom att inse vad han håller på med. Grov, systematisk misshandel utförs av män. Våld som används för att förtrycka, förnedra och utöva makt - det drabbar kvinnor. Men när det gäller mildare former av våld i ett kärleksförhållande är könsrollerna omvända.


En uppseendeväckande studie från Norge visar att kvinnor slår - oftare än män. Det har lett till en intensiv debatt om hur våldet ska förstås. Enligt den sydafrikanska tidningen Weekly Mail and Guardian fann man , när man gjorde en undersökning på halvön vid Kapstaden, att flertalet män som påstod att de inte misshandlade sin hustru ansåg att det var helt i sin ordning att slå en kvinna och att det inte kan betraktas som misshandel.


Att mannen slår kvinnan , eller att han ständigt kritiserar hennes vikt och klädsel är saker som skulle ha varit omöjligt för mannen att göra i början av förhållandet.

Men nu har alltså gränserna för vad som är okej flyttats. Det är faktiskt lika vanligt att kvinnor slår män som att män slår kvinnor. Det finns dock två stora skillnader, dels är mäns våld brutalare, dels anmäler män i betydligt lägre utsträckning än kvinnor. Susanne Boethius försöker förstå hur männen argumenterar, inför sig själva och inför andra: – En strategi är att lyfta in kvinnan som medskyldig och beskriva våldet som ömsesidigt, säger Susanne Boethius. En annan är att jämföra med andras mycket grövre våld och på så sätt förminska det man själv har gjort.


I går skrev Dagens ETC om männen som slår kvinnor – personer från alla hörn i samhället. I dag ställer vi oss frågan: Vad är det som driver män till att använda våld mot människor i sin närhet? I grunden handlar det om en strukturell ojämlikhet mellan kvinnor och män , även om det inte förklarar allt. Programmet Idap har använts i år – trots att.


Samtidigt säger han att programmet, som nu byts ut mot ett annat, är det bästa man haft hittills. Det finns kvinnor som slår och de flesta män är snälla. Kriminalvården, rapporterar Kaliber.


Men de goda männens tystnad upprätthåller våldskulturen och maktobalansen. Så längre kvinnor som grupp slår ner blicken, sänker rösten och tar lite mindre plats finns det mer utrymme och mer spelrum för män som grupp – både för de som våldtar och slår och för de som aldrig någonsin skulle göra det. Men om kvinnor hade haft lika stor muskelmassa som män så skulle det troligen varit jämställt mellan könen även gällande grövre våld. Vem som slog först i ett visst våldsbråk går kanske aldrig att få klarhet i. Det relevanta är att kvinnor och män slår i ungefär samma omfattning.


P1-programmet Kaliber har i en granskning undersökt hur effektiv behandlingen av män som slår sin partner är. Mannen är ju oftast starkare rent fysiskt och då antar man väl det värsta så fort det är en man , fastän en kvinna kan göra minst lika stor skada i princip om man tänker efter.

Handlar bara om situation och möjligheter. Sen så växer många upp med en mentalitet där det är mer okej för kvinnor att slå män utan att få något. Tabeller som beskriver vilopulsen för kvinnor , barn och män vid olika åldrar.


Kvinnor slår också män. Mät om din vilopuls är i form, vältränad eller under medel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg